Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland zet premier van Estland op lijst gezochte personen

Rusland zet premier van Estland op lijst gezochte personen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft premier Kaja Kallas van EU-lidstaat Estland op de lijst met gezochte personen gezet. Haar naam en die van andere Europese topfunctionarissen verschijnen in een database van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op de lijst staat ook de naam van minister van Cultuur van Litouwen Simonas Kairys. Het Kremlin omschreef de buitenlandse functionarissen dinsdag als mensen die "vijandige daden hebben verricht" tegen Rusland en de historische nalatenschap van Rusland.

Kallas is sinds 2021 premier van Estland. Het Russische regeringskritische medium Mediazona onderzocht de database van het ministerie en stuitte ook op de naam van de premier. Het is volgens Mediazona de eerste keer dat zo'n hoge buitenlandse leider op de lijst met gezochte personen is gezet.

Arrestatiebevel Poetin

Rusland heeft in het verleden kritiek geuit op de Baltische staten om de verwijdering van monumenten uit de Sovjettijd. Moskou heeft ook geklaagd dat Russische minderheden er als "tweederangs burgers" worden behandeld.

De Russische leider Vladimir Poetin wordt zelf overigens ook gezocht in het buitenland. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd om zijn vermeende betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen.

Meer uit Buitenland

Opnieuw Oekraïens graan geloosd uit treinwagons in Polen

KYIV (ANP/RTR) - Zo'n 160 ton aan Oekraïens graan is geloosd bij een Pools treinstation, schrijft de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov op X. De minister spreekt van een daad van "vandalisme" en van "straffeloosheid en onverantwoordelijkheid".

18 minuten geleden
Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president Volodymyr Zelensky, gezegd. Tot nu toe weigert Oekraïne met Rusland te spreken zolang er nog Russen op Oekraïens grondgebied zijn.

1 uur geleden
Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

MYKOLAJIV (ANP/DPA/AFP) - Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock tijdens een bezoek aan de stad Mykolajiv.

2 uur geleden
Bronnen: deze week gesprekken in Qatar over oorlog Gaza

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Gesprekken tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren moeten nog deze week plaatsvinden in Qatar. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gemeld aan persbureau Reuters. Het Israëlische oorlogskabinet besloot zaterdag om onderhandelaars naar de gesprekken te sturen.

3 uur geleden
Oekraïense wapenproductie volgens minister in jaar verdrievoudigd

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens de regering drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen, zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin. Volgens de minister van Defensie laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.

4 uur geleden
Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

5 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

7 uur geleden