Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Rusland zet eerste stap richting annexeren Oost-Oekraïne'

'Rusland zet eerste stap richting annexeren Oost-Oekraïne'

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Zelenski zegt dat de uitgifte van Russische paspoorten in de opstandige regio's in het oosten van het land de eerste stap richting annexatie door Rusland is.

Volgens Zelenski heeft Rusland dit eerder gedaan. "Dit gebeurde ook op de Krim, daar kregen Oekraïners Russische paspoorten. Het is een eerste stap richting annexatie en het is zorgwekkend." Rusland lijfde het Oekraïense schiereiland in 2014 in.

In het oosten van Oekraïne wordt sinds 2014 gevochten. Separatisten proberen zich daar met hulp van Rusland af te scheiden van Oekraïne. Officieel is er momenteel een wapenstilstand, maar die wordt regelmatig geschonden.

Recent verzamelde Rusland veel soldaten aan de grens met Oekraïne, dat zorgde voor verhoogde spanningen. Veel van die soldaten zijn daar weer weggehaald, maar niet allemaal. Volgens Rusland is het een defensieve zet nadat het Oekraïne de schuld gaf van een opleving van geweld in het oosten van dat land.

Zelenski denkt dat de spanningen aan de grens nog zeker tot september zullen aanhouden. Rusland heeft meerdere militaire oefeningen in het grensgebied met Oekraïne gepland.

Meer uit Buitenland

219 mensen opgepakt voor mensenhandel bij internationale operatie

DEN HAAG (ANP) - Bij een grote internationale operatie tegen mensenhandel zijn 219 mensen gearresteerd, meldt de Europese politiedienst Europol. De politiekorpsen van 39 landen, waaronder Nederland, werkten samen om criminele netwerken te ontmantelen die zich schuldig maakten aan bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, gedwongen criminaliteit en gedwongen bedelen.

30 minuten geleden
Russische cyberaanvallen bestraft met EU-sancties

LUXEMBURG (ANP) - Zes personen die werkten voor Russische groepen die phishing-emails verstuurden en cyberaanvallen organiseerden in Europa en Oekraïne zijn toegevoegd aan de Europese sanctielijst voor internetaanvallen.

52 minuten geleden
EU-sancties: Europese partijen mogen geen Russisch geld aannemen

LUXEMBURG (ANP) - Europese nieuwsorganisaties, politieke instellingen en ngo's mogen geen geld meer aannemen van Russische staatsinstellingen. De maatregel moet Russische beïnvloeding van het publieke debat en de Europese democratische processen tegengaan.

1 uur geleden
Prinses Anne in het ziekenhuis met een hersenschudding

LONDEN (ANP) - Prinses Anne ligt in het ziekenhuis van Bristol met een hersenschudding en lichte verwondingen. Buckingham Palace laat weten dat de 73-jarige zus van koning Charles zondagavond gewond is geraakt bij "een incident" op het landgoed Gatcombe Park.

1 uur geleden
Moskou ontbiedt ambassadeur VS na dodelijke aanval op Krim

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft de Amerikaanse ambassadeur Lynne Tracy ontboden na een dodelijke aanval van Oekraïne op de door Rusland geannexeerde Krim. Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk en waarschuwt voor "consequenties".

2 uur geleden
EU-buitenlandchef wil Hongaars veto omzeilen bij geld Oekraïne

LUXEMBURG (ANP) - De EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt een manier gevonden te hebben om geld naar Oekraïne te zenden zonder dat Hongarije dit blokkeert. Dat heeft Borrell gezegd bij binnenkomst bij een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

4 uur geleden
Vier burgers gedood bij aanslagen in Dagestan

MACHATSJKALA (ANP/AFP) - Bij de aanslagen in de Russische autonome republiek Dagestan zijn zeker vier burgers gedood, melden de autoriteiten. Eerder was niet bekend hoeveel burgerslachtoffers waren gevallen.

4 uur geleden