Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland zegt rente op buitenlandse leningen te hebben betaald

Rusland zegt rente op buitenlandse leningen te hebben betaald

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft naar eigen zeggen op tijd aan zijn renteverplichtingen op buitenlandse leningen voldaan en daarmee wanbetaling weten te voorkomen. Moskou had tot en met woensdag de tijd om de verschuldigde rente op twee dollarobligaties te betalen. Investeerders waren bang dat Rusland vanwege de westerse sancties zijn schulden niet zou kunnen afbetalen.

Het Russische ministerie van Financiën verklaarde donderdag dat de betalingsopdracht van in totaal 117 miljoen dollar aan rentebetalingen, die op 15 maart moesten worden voldaan, op 14 maart is verstuurd naar Citibank in Londen, de Russische betaalagent voor buitenlandse obligaties. Volgens het ministerie is de betalingsopdracht ook uitgevoerd. Het ministerie verklaarde daarbij dat het later afzonderlijk zal zeggen of de betaling ook is goedgekeurd. De houders van de obligaties in Europa hebben echter nog geen geld ontvangen.

De Russische regering heeft tot nu verklaard dat alle schulden zullen worden afgelost, maar dat dit in roebels zou gebeuren aangezien de sancties die het Westen heeft opgelegd vanwege de Russische invasie in Oekraïne, geen afwikkelingen in dollars toestaan. Rusland heeft in totaal zo'n 150 miljard dollar aan buitenlandse schulden.

Roebelcrisis

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwde eerder deze week al dat een betaling in roebels of enige andere valuta dan de dollar zal worden beschouwd als wanbetaling door Rusland. Het land zou dan na een wachtperiode van dertig dagen officieel als wanbetaler worden bestempeld.

Tijdens de Russische roebelcrisis in 1998 bleef het land voor het laatst in gebreke met de aflossing van zijn leningen. Toen ging het echter om binnenlandse leningen in roebels. De laatste keer dat Rusland in gebreke bleef met de aflossing van buitenlandse leningen was in 1918. De bolsjewieken die na de Russische Revolutie van 1917 aan de macht waren gekomen, weigerden destijds de schulden van de tsaar te accepteren.

Meer uit Financieel

Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

44 minuten geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

1 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

2 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

3 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

4 uur geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

4 uur geleden