Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland zegt leger Oekraïne te hebben afgesneden van Zee van Azov

Rusland zegt leger Oekraïne te hebben afgesneden van Zee van Azov

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland lijkt steeds meer controle te hebben over de Oekraïense kust langs de Zee van Azov. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou is het Oekraïense leger afgesneden van de binnenzee ten noorden van de Zwarte Zee, meldt persbureau TASS.

Een deel van de Zee van Azov ligt ten zuiden van Donetsk, de afvallige zelfverklaarde republiek die pro-Russische separatisten claimen. Zij zeggen de westelijke grens van die provincie te hebben bereikt. Daar bundelen ze hun krachten met het Russische leger, aldus persbureau RIA.

De belangrijkste kuststad in Donetsk is Marioepol. Het Oekraïense leger claimde dinsdagochtend die havenplaats onder controle te hebben. De separatisten zeggen twee corridors aan te wijzen waarlangs mensen de stad tot woensdag kunnen verlaten.

Rusland legde de commerciële scheepvaart in de Zee van Azov vorige week stil toen het Oekraïne binnenviel.

Meer uit Buitenland

Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

4 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

5 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

7 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

7 uur geleden
Koning Filip praat met hulpverleners explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Koning Filip heeft vrijdag de plek van de explosie in Antwerpen bezocht. Volgens persbureau Belga sprak de Belgische vorst met hulpverleners over hun zoektocht naar slachtoffers.

7 uur geleden
Rusland: veiligheidsdeal van Oekraïne en VS slechts stukje papier

MOSKOU (ANP/AFP) - De veiligheidsdeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten bestaat slechts uit "stukjes papier". Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

8 uur geleden
Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

8 uur geleden