Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland wil uiterlijk in 2060 klimaatneutraal zijn

Rusland wil uiterlijk in 2060 klimaatneutraal zijn

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland wil uiterlijk in 2060 klimaatneutraal zijn. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend in aanloop naar de grote internationale klimaattop COP26 in Glasgow. "Rusland zal in de praktijk streven naar een economie die CO2-neutraal is", zei Poetin op een bijeenkomst in Moskou. "Daar hebben we ook een doelstelling voor: niet later dan 2060."

De Russische president stond jarenlang bekend als klimaatscepticus, maar lijkt gaandeweg van gedachten te zijn veranderd. Rusland heeft wel een minder ambitieuze doelstelling dan de Europese Unie en de Verenigde Staten. Die willen in 2050 klimaatneutraal zijn.

Rusland behoort wereldwijd tot de grootste olieproducenten en staat ook hoog op de lijst van landen die de meeste broeikasgassen uitstoten. Het staat in een overzicht van de Wereldbank op de vierde plaats, onder de Verenigde Staten en India. China voert de lijst van landen met de hoogste uitstoot aan en heeft eveneens aangegeven in 2060 klimaatneutraal te willen zijn.

Het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen is volgens experts noodzakelijk om de opwarming van de aarde af te remmen. CO2, methaan en andere stoffen houden in de atmosfeer warmte vast. Daardoor warmt de aarde op en dat leidt onder meer tot een hogere zeespiegel, verdroging en meer extreem weer.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

11 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

12 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

13 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

13 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

13 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

14 uur geleden