Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland wil snel reactie VS op voorgestelde veiligheidsgaranties

Rusland wil snel reactie VS op voorgestelde veiligheidsgaranties

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft naar eigen zeggen snel een Amerikaanse reactie nodig op de veiligheidsgaranties die het land zelf heeft voorgesteld. Die voorstellen moeten volgens Rusland militaire escalatie voorkomen na de opgelopen spanningen in Europa.

Het Westen vreest voor een Russische inval in Oekraïne. Rusland ontkent plannen voor een dergelijke actie, maar de Verenigde Staten en bondgenoten zijn niet overtuigd. De Russen maakten eind vorige week een pakket eisen openbaar, die essentieel zouden zijn voor het de-escaleren van de situatie. Ze willen onder meer dat de NAVO stopt met militaire activiteiten in Oost-Europa en Oekraïne.

De Russen willen snel onderhandelingen beginnen met de Amerikanen. De VS willen het gesprek aangaan, maar een officiële reactie wordt pas ergens deze week verwacht. Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, is de VS al voorbereid op het overleg. Hij zei ook dat de Amerikanen hun zorgen over de Russische activiteiten op tafel zullen leggen. Een andere functionaris zei dat sommige eisen van Rusland "onacceptabel" waren.

De opgelopen spanningen zijn het gevolg van de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. In het oosten van dat land woedt sinds 2014 een oorlog tussen pro-Russische separatisten en het leger van Oekraïne. De VS en andere landen hebben Rusland gewaarschuwd voor zware sancties in het geval dat het conflict verder uit de hand loopt door ingrijpen van Russische militairen.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

3 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

8 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

13 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

15 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

15 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

16 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

18 uur geleden