Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland wil obligatie van 2 miljard dollar in roebels aflossen

Rusland wil obligatie van 2 miljard dollar in roebels aflossen

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland wil een staatsobligatie van 2 miljard dollar die volgende week maandag verloopt terugbetalen in Russische roebels. Dat heeft het Russische ministerie van Financi├źn bekendgemaakt. De stap om in roebels te betalen volgt op de steeds hardere westerse sancties tegen Moskou vanwege de invasie van Oekra├»ne.

Rusland heeft eerder ook al gezegd dat buitenlandse kopers van Russische brandstoffen in roebels moeten gaan betalen. Voorheen kreeg Rusland namelijk vooral in euro's en dollars betaald voor olie en gas, maar door de harde sancties zijn die munteenheden minder praktisch voor het land.

Rusland heeft niet gezegd hoeveel van de lening exact teruggekocht gaat worden en wat er gebeurt als buitenlandse schuldeisers weigeren de aflossing in roebels te ontvangen. Kredietbeoordelaars hebben gesteld dat een betaling in roebels of enige andere valuta dan de dollar zal worden beschouwd als wanbetaling door Rusland. Het land zou dan na een wachtperiode van dertig dagen officieel als wanbetaler worden bestempeld.

Tot dusver heeft Rusland wanbetaling op buitenlandse schulden nog weten te voorkomen. De komende tijd lopen meer dollarobligaties af en moet ook rente worden betaald op schulden. Rusland heeft in totaal zo'n 150 miljard dollar aan buitenlandse schulden.

Meer uit Financieel

Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

43 minuten geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

1 uur geleden
ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

1 uur geleden
ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

2 uur geleden
Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

2 uur geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

2 uur geleden