Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland wil dat NAVO-troepen Roemenië en Bulgarije verlaten

Rusland wil dat NAVO-troepen Roemenië en Bulgarije verlaten

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft de NAVO verzocht haar troepen en materieel uit Roemenië en Bulgarije terug te trekken, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Moskou staat Rusland in zijn recht met het verzoek: "De veiligheidsgaranties die Rusland van het Westen verlangt, omvatten bepalingen die de NAVO-troepen verplichten Roemenië en Bulgarije te verlaten. Moskou heeft juridisch bindende garanties van de NAVO geëist dat het blok stopt met zijn expansie en terugkeert naar zijn grenzen van 1997."

NAVO-terugtrekking zou volgens het Kremlin voor Bulgarije en Roemenië betekenen dat alle buitenlandse troepen, wapens en ander militair materieel uit die landen worden verwijderd. Beide landen traden in 2004 officieel toe tot het militaire pact.

Dialoog

De Bulgaarse premier Kiril Petkov zei in een reactie op Moskou dat Bulgarije "alleen in coördinatie met zijn NAVO-bondgenoten over zijn defensieplannen zal beslissen". Hij riep Rusland op een dialoog aan te gaan met het Westen om de spanningen te de-escaleren. "Bulgarije is een soeverein land, dat lang geleden zijn keuze heeft gemaakt door lid van de NAVO te worden. Als zodanig besluiten wij alleen om de verdediging van ons land te organiseren in coördinatie met onze partners," aldus Petkov.

Roemenië heeft de Russische eis dat de NAVO-troepen moeten worden teruggetrokken als onderdeel van veiligheidsgaranties om de crisis in Oekraïne te de-escaleren afgewezen. "Een dergelijke eis is onaanvaardbaar en kan geen deel uitmaken van een onderhandeling", aldus het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken.

F-35

Nederland levert dit jaar extra bijdrages aan de NAVO in het kader van de oplopende spanningen met Rusland. Voor het eerst worden Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen ingezet in het buitenland. Twee F-35's gaan in april en mei in Bulgarije het luchtruim bewaken.

De spanningen tussen Rusland en het Westen over verschillende landen in Oost-Europa zijn de afgelopen tijd opgelopen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde donderdag dat Rusland riskeert de verdeeldheid uit de Koude Oorlog terug te brengen. Dat zou Moskou doen door Oekraïne momenteel te bedreigen met de opbouw van een grote troepenmacht aan de grens.

Blinken herhaalde ook het Amerikaanse standpunt dat Rusland het principe schendt dat naties hun eigen beslissingen kunnen nemen.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

6 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

7 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

7 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

10 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

10 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

11 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

11 uur geleden