Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: VS geven garanties voor nucleaire deal met Iran

Rusland: VS geven garanties voor nucleaire deal met Iran

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben "schriftelijke garanties" aan Rusland gegeven dat de Amerikaanse sancties tegen Moskou vanwege de inval in Oekraïne geen impact zullen hebben op de samenwerking tussen Rusland en Iran. Die garanties zijn opgenomen in de akkoorden om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov na een ontmoeting in Moskou met zijn Iraanse collega Hossein Amir-Abdollahian.

Rusland had eerder deze maand gevraagd om die garanties, die Moskou het recht moeten geven op vrije samenwerking met Teheran op het gebied van handel, energie, economie en defensie. Nu die zijn gegeven, kunnen de onderhandelingen in Wenen over de atoomdeal volgens Moskou worden versneld. Die werden afgelopen vrijdag opgeschort, maar kunnen volgens Lavrov snel worden hervat. Hij denkt dat een akkoord binnen handbereik is.

De overeenkomst uit 2015 - tussen Iran, de VS, het VK, Rusland, China en de EU - strandde in 2018 toen de VS eruit stapten. Afgesproken was dat Iran zou afzien van de productie van nucleaire wapens. In ruil daarvoor werden zware economische sancties tegen Iran opgeheven. Teheran heeft overigens altijd ontkend kernwapens te willen produceren.

Meer uit Buitenland

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

47 minuten geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

2 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

3 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

5 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

6 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

6 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

7 uur geleden