Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: VS geven garanties voor nucleaire deal met Iran

Rusland: VS geven garanties voor nucleaire deal met Iran

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben "schriftelijke garanties" aan Rusland gegeven dat de Amerikaanse sancties tegen Moskou vanwege de inval in Oekraïne geen impact zullen hebben op de samenwerking tussen Rusland en Iran. Die garanties zijn opgenomen in de akkoorden om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov na een ontmoeting in Moskou met zijn Iraanse collega Hossein Amir-Abdollahian.

Rusland had eerder deze maand gevraagd om die garanties, die Moskou het recht moeten geven op vrije samenwerking met Teheran op het gebied van handel, energie, economie en defensie. Nu die zijn gegeven, kunnen de onderhandelingen in Wenen over de atoomdeal volgens Moskou worden versneld. Die werden afgelopen vrijdag opgeschort, maar kunnen volgens Lavrov snel worden hervat. Hij denkt dat een akkoord binnen handbereik is.

De overeenkomst uit 2015 - tussen Iran, de VS, het VK, Rusland, China en de EU - strandde in 2018 toen de VS eruit stapten. Afgesproken was dat Iran zou afzien van de productie van nucleaire wapens. In ruil daarvoor werden zware economische sancties tegen Iran opgeheven. Teheran heeft overigens altijd ontkend kernwapens te willen produceren.

Meer uit Buitenland

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar het EU-lidmaatschap. Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.

16 minuten geleden
Poetin: 700.000 soldaten vechten in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Volgens de Russische president Vladimir Poetin vechten ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraïne. Dat is aanzienlijk meer dan zes maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten.

29 minuten geleden
Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

1 uur geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

5 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

7 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

8 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

9 uur geleden