Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland vrijgesproken van financieren terrorisme Oost-Oekraïne

Rusland vrijgesproken van financieren terrorisme Oost-Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft Rusland vrijgesproken van het financieren van terrorisme door geld te geven aan de Oost-Oekraïense separatisten die in 2014 vlucht MH17 neerhaalden. Rusland hoeft geen schadevergoedingen te betalen aan Oekraïne.

Kyiv klaagde Moskou in 2017 aan bij het VN-hof omdat het een antiterrorismeverdrag zou hebben geschonden door de pro-Russische rebellen in de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk te steunen. Maar volgens het ICJ had Rusland op het moment van financieren geen duidelijke reden om aan te nemen dat het geld gebruikt zou worden voor terrorisme.

Dat er uiteindelijk doden en gewonden zijn gevallen is voor het hof in Den Haag niet genoeg om vast te stellen dat Rusland kon weten dat het geld gebruikt zou worden voor terrorisme. Het gaat in het antiterrorismeverdrag alleen om het leveren van geld, niet van wapens en training.

Verdrag deels geschonden

Wel oordeelt het hof dat Rusland het verdrag deels geschonden heeft, omdat het te weinig onderzoek heeft gedaan naar Russische individuen die terrorisme in Oost-Oekraïne hebben gefinancierd. Oekraïne had namelijk wel genoeg bewijs geleverd om een onderzoek in te stellen.

De Nederlandse rechter stelde eerder vast dat Rusland verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Daarbij kwamen alle 298 passagiers om, onder wie 196 Nederlanders.

De Krim

Oekraïne klaagde bij het hof ook dat Rusland Oekraïners en Krim-Tataren zou hebben gediscrimineerd op de Krim, het schiereiland dat het Kremlin in 2014 annexeerde. Het VN-hof, gezeteld in het Haagse Vredespaleis, vindt dat Rusland inderdaad een antidiscriminatieverdrag heeft geschonden door het voor Krim-Tataren en Oekraïners moeilijker te maken om onderwijs te krijgen in hun eigen taal, maar legt ook daarvoor geen schadevergoedingen op.

De zaak stamt van voordat de Russen in februari 2022 Oekraïne binnenvielen. Over wat er daarna is gebeurd loopt een aparte zaak voor het ICJ, waarin Kyiv Rusland beschuldigt van genocide. Het hof merkte op dat het bij een eerdere tussentijdse uitspraak al had gevraagd aan beide partijen om niets te doen wat het conflict moeilijker zou maken, maar dat Rusland die eis heeft "ondermijnd" toen het een "speciale militaire operatie" begon in Oekraïne, zoals het Kremlin de invasie van het buurland noemt.

Meer uit Buitenland

Rechtse politicus Mulino wint presidentsverkiezingen in Panama

PANAMA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De rechtse politicus, investeerder en voormalig minister van Veiligheid José Raúl Mulino heeft zondag de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft hij 34 procent van de stemmen binnengehaald en is hij uitgeroepen tot winnaar. Zijn rivaal, Ricardo Lombana, behaalde 25 procent van de stemmen en feliciteerde Mulino met zijn overwinning.

49 minuten geleden
Xi ontmoet Macron en Von der Leyen op eerste EU-bezoek sinds 2019

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst in vijf jaar weer in Europa en heeft maandag een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wil Xi "stabiliteit brengen in de relatie tussen de EU en China en nieuwe bijdragen leveren aan vrede en stabiliteit in de wereld".

2 uur geleden
Alsnog eerste vlucht van nieuw ruimteschip Boeing met astronauten

CAPE CANAVERAL (ANP) - Een 'nieuw' ruimteschip maakt maandag zijn eerste ruimtevlucht met mensen aan boord. De bemande missie had eigenlijk al in 2018 uitgevoerd moeten worden, maar door ontwerpfouten liep de testvlucht de ene na de andere vertraging op. Het project kost al honderden miljoenen dollars meer dan begroot.

2 uur geleden
Vermiste toeristen Mexico gevonden met schotwonden in het hoofd

MEXICALI (ANP/AFP) - Familieleden van twee Australiërs en een Amerikaan die tijdens hun surftrip verdwenen, zijn zondag in Mexico aangekomen en hebben bevestigd dat de gevonden lichamen de Australiërs en de Amerikaan betreffen. De Mexicaanse autoriteiten laten weten dat de lichamen zijn gevonden met schotwonden in het hoofd.

2 uur geleden
Vier doden na aanval Israël in Zuid-Libanon, Hezbollah vergeldt

BEIROET (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een zuidelijk dorp in Libanon zijn vier mensen uit één familie omgekomen. Dat melden Libanese staatsmedia. De Libanese beweging Hezbollah schoot ter vergelding tientallen raketten op Noord-Israël af.

7 uur geleden
UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X. Lazzarini is sinds het uitbreken van de oorlog vier keer in Gaza geweest, onder meer op 17 maart.

8 uur geleden
Rapport: stad Johannesburg aansprakelijk voor brand met 76 doden

JOHANNESBURG (ANP/DPA) - Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de gevolgen van een zware brand in de Zuid-Afrikaanse stad, waarbij 76 doden vielen. Dat is de conclusie van een commissie die onderzoek deed naar de brand, die eind augustus plaatsvond. Ook de eigenaar zou zijn verplichtingen niet zijn nagekomen, aldus het eindrapport.

9 uur geleden