Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland voert 'succesvolle test' uit met hypersonische raket

Rusland voert 'succesvolle test' uit met hypersonische raket

MOSKOU (ANP/AFP) - Russische strijdkrachten zeggen zaterdag een geslaagde test te hebben gedaan met een hypersonische kruisraket, die een snelheid kan ontwikkelen tussen de vijf en tien keer de snelheid van het geluid. Deze Zirkon-raket werd afgevuurd van het fregat Admiraal Gorsjkov in de Barentszzee en trof "succesvol doel" 1000 kilometer verderop in de Witte Zee in het arctisch gebied.

Volgens het Russische ministerie van Defensie maakte de test deel uit van het voortdurend "testen van nieuwe wapens".

De eerste Zirkon-raket werd in 2018 gelanceerd. In maart meldde Moskou voor het eerst een hypersonische raket op het strijdtoneel te hebben gebruikt in Oekraïne, de Kinzhal-raket. Daarmee werden twee doelen getroffen.

Nieuwe wapensystemen

President Vladimir Poetin heeft de hypersonische raketten omschreven als "onoverwinnelijke" wapensystemen in het Russische arsenaal. Door een hoge snelheid zijn de raketten, die kunnen worden afgevuurd van schepen, onderzeeërs en vliegtuigen, veel moeilijker te volgen en te onderscheppen. De Amerikaanse president Joe Biden noemde de hypersonische raket "bijna onmogelijk te stoppen".

Oekraïne meldt zaterdag eveneens nieuwe wapensystemen te hebben ontvangen, zoals houwitsers uit de Verenigde Staten en Harpoon-raketten uit Denemarken, waarmee vijandelijke schepen kunnen worden aangevallen. Volgens de Oekraïense defensieminister Oleksii Reznikov zal de Harpoon "niet alleen de kustverdediging van het land versterken, ze zullen ook worden gebruikt door getrainde Oekraïense strijdkrachten". Daarmee kan onder meer de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee worden verdedigd.

Meer uit Buitenland

UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

41 minuten geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

42 minuten geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

44 minuten geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

3 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

4 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

4 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

5 uur geleden