Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland vetoot resolutie voor Gazabestand in VN-Veiligheidsraad

Rusland vetoot resolutie voor Gazabestand in VN-Veiligheidsraad

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse resolutie voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook is niet aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland heeft zijn veto gebruikt, omdat het land vindt dat de tekst niet ver genoeg gaat. Eerder lagen de Verenigde Staten juist dwars bij resoluties die Hamas en Israël opriepen om de wapens neer te leggen.

Ook China gebruikte zijn veto. Elf van de vijftien landen stemden voor de resolutie.

Rusland verwijt de Amerikanen hypocriet te zijn, omdat het land nu wel voor een staakt-het-vuren is. Volgens Moskou is Washington medeverantwoordelijk voor de meer dan 30.000 doden in de Gazastrook. Het aannemen van de resolutie zou volgens de Russische VN-ambassadeur bovendien een groen licht zijn voor een toekomstige grootschalige Israëlische aanval op Rafah. De Amerikaanse ambassadeur zegt dat Rusland en China de Veiligheidsraad als politiek middel gebruiken en alleen maar tegen heeft gestemd omdat het een Amerikaanse resolutie is.

Ongebalanceerd

China ontkent die beschuldigingen. De Chinese ambassadeur zegt niet te hebben ingestemd met de resolutie omdat de tekst te dubbelzinnig en ongebalanceerd was en niet voldeed aan de "verwachtingen van de internationale gemeenschap". Beijing vond dat de tekst bijvoorbeeld te vaag was over hoe een staakt-het-vuren gerealiseerd kan worden en dat de voorwaarden die de VS wel noemen in het voordeel zijn van Israël. Ook de Chinese ambassadeur vindt dat de resolutie zich te weinig uitsprak tegen een grote operatie in Rafah.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde direct na de stemming aan dat Frankrijk een nieuwe resolutie zal opstellen.

Meer uit Buitenland

Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

24 minuten geleden
Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

1 uur geleden
Europese leiders geschokt door aanval op Trump

DEN HAAG (ANP) - Europese leiders reageren vol afschuw op de aanval waarbij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. "Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen", zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

1 uur geleden
Donald Trump Jr.: vader is vol goede moed

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump Jr. laat weten dat hij met zijn vader heeft gesproken nadat de oud-president was geraakt door een kogel tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens Trump Jr. is zijn vader "vol goede moed".

4 uur geleden
Trump is in orde en wordt gecontroleerd door lokale medische post

BUTLER (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is in orde en wordt gecontroleerd door een lokale medische post. Dat meldde een verslaggever van CNN op X, na een woordvoerder van Trump gesproken te hebben.

5 uur geleden
Schoten gevuurd op campagnebijeenkomst Trump in Pennsylvania

BUTLER (ANP) - Donald Trump is met bloed aan zijn oor van het podium geëvacueerd nadat er schoten zijn gehoord op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De Republikeinse presidentskandidaat hief zijn vuist omhoog, toen hij in veiligheid werd gebracht.

6 uur geleden
Fitnessgoeroe Richard Simmons op 76-jarige leeftijd overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse fitnessgoeroe Richard Simmons is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ. De politie gaat uit van een natuurlijke doodsoorzaak. Simmons maakte recent bekend dat hij aan huidkanker leed.

8 uur geleden