Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland verwacht geen doorbraak op top Poetin-Biden

Rusland verwacht geen doorbraak op top Poetin-Biden

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft geen hoge verwachting van het eerste topoverleg tussen president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden. "We proberen niet de indruk te wekken dat er een doorbraak zal komen, of historische besluiten", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag.

De top met Biden en Poetin moet op 16 juni plaatsvinden in het Zwitserse Genève. Hoewel de verwachtingen niet hooggespannen zijn, maakte Lavrov duidelijk zo'n ontmoeting wel zinvol te vinden. "Alleen al het feit dat er overleg op het hoogste niveau is tussen de twee belangrijkste kernmachten is uiteraard belangrijk", benadrukte de minister.

Lavrov klaagde wel dat de retoriek van het Westen niet bevorderlijk is voor de relatie met zijn land. "We worden een tegenstander genoemd. Een verderfelijk land dat overal in de wereld zijn kwalijke invloed aan het verspreiden is", zei hij. "Is dat een vriendelijke houding?"

Mensenrechtensituatie

Rusland en de Verenigde Staten liggen momenteel met elkaar overhoop over allerlei kwesties. Biden zei afgelopen weekend dat hij met Poetin over de mensenrechtensituatie in Rusland te wil praten. "We zullen niet toekijken terwijl hij die rechten misbruikt", zei de Amerikaan.

Lavrov verklaarde een dag later dat zijn land klaar is om "alles" te bespreken, "waaronder problemen in de VS". De minister zei dat Rusland onder meer wil praten over de "bescherming van de rechten van de oppositie" in het land van Biden.

Meer uit Buitenland

Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

1 uur geleden
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.

5 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

5 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

6 uur geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

8 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

8 uur geleden
Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

PHOENIX (ANP/RTR) - De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

10 uur geleden