Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland verstoort satellietnavigatie verkeersvliegtuigen

Rusland verstoort satellietnavigatie verkeersvliegtuigen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Russische leger verstoort sinds de invasie in Oekraïne satellietnavigatiesystemen van commerciële vliegtuigen. Dat zegt een Franse veiligheidstoezichthouder, die benadrukt dat er behoefte is aan betrouwbare alternatieven. Piloten van luchtvaartmaatschappijen hebben storingen gemeld in regio's rond de Zwarte Zee, Oost-Finland en de enclave Kaliningrad, aldus Benoit Roturier, hoofd satellietnavigatie bij de Franse burgerluchtvaartautoriteit DGAC.

De storingen lijken te worden veroorzaakt door Russische vrachtwagens met stoorzenders die gewoonlijk worden ingezet om troepen en installaties te beschermen tegen GPS-geleide raketten, zei hij. "Ik denk niet dat het doel is om in dit stadium de burgerluchtvaart te storen," zei Roturier in een interview. "Dat is bijkomende schade."

Zover bekend hebben zich nog geen gevaarlijke situaties tijdens vluchten voorgedaan. Dat komt vooral door back-up maatregelen. Evengoed krijgen piloten die met een voorval worden geconfronteerd waarschuwingen in de cockpit waardoor ze afgeleid kunnen worden.

Backup-technologie

"Heel Europa moet noodplannen opstellen voor het geval deze satellietsystemen uitvallen", zei Roturier. Dat geldt dan vooral voor landen die dichter bij het front liggen en misschien iets minder ver gevorderd zijn met het opstellen van noodplannen.

Eerder deze maand waarschuwde het Europees Agentschap die over de veiligheid van de luchtvaart gaat voor een "verhoogde waarschijnlijkheid van problemen" met navigatiesatellietsystemen die door commerciële vliegtuigen worden gebruikt. De luchtvaartindustrie gebruikt over het algemeen één GPS-frequentie voor satellietnavigatie. Wel zijn er backup-technologieën voor als de signalen wegvallen.

De recente incidenten in verband met de oorlog in Oekraïne hebben bij regelgevers het besef aangewakkerd van in potentie massale verstoringen in het luchtruim, vooral nu de Europese Unie aandringt op een toenemende afhankelijkheid van satellietnavigatie. "In Frankrijk zou één vrachtwagen met een krachtige stoorzender een kwart van het Franse luchtruim kunnen platleggen," zei Roturier. "Dit is wat de burgerluchtvaart zorgen baart. Grote gebieden kunnen worden getroffen die buiten de conflictgebieden liggen."

Meer uit Buitenland

Fors minder aanvallen op bases VS in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - De aanhoudende aanvallen op Amerikaanse bases in Syrië en Irak zijn vrijwel gestopt. Iran heeft pro-Iraanse milities in die landen gevraagd verdere escalatie te voorkomen, bericht The New York Times. De krant sprak met anonieme bronnen uit de VS en Iran.

35 minuten geleden
Bron: voorstel staakt-het-vuren Gaza gaat uit van 40 dagen

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Palestijnse beweging Hamas heeft een ontwerpvoorstel ontvangen voor een staakt-het-vuren met Israël, stelt een bron van persbureau Reuters. Het conceptvoorstel gaat uit van een aanvankelijke periode van veertig dagen waarin alle militaire operaties tijdelijk worden gestopt.

1 uur geleden
Media: Israëlische soldaten doden drie Palestijnen op Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Drie Palestijnen zijn dinsdag in de vroege ochtend gedood door Israëlische soldaten tijdens gevechten op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook raakten volgens de krant The Jerusalem Post drie Palestijnen gewond.

2 uur geleden
Biden heeft 'hoop' dat staakt-het-vuren in Gaza over week start

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft "hoop" dat volgende week maandag, op 4 maart, een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van start kan gaan. Op bezoek in New York zei hij maandag dat zijn nationale veiligheidsadviseur hem heeft verzekerd dat "we dichtbij zijn", maar "nog niet klaar".

5 uur geleden
Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

9 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

11 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

12 uur geleden