Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland verdient 93 miljard euro aan brandstofexport sinds oorlog

Rusland verdient 93 miljard euro aan brandstofexport sinds oorlog

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft in de eerste honderd dagen van de oorlog in Oekraïne 93 miljard euro verdiend aan de export van fossiele brandstoffen. Het grootste deel van de uitvoer van Russisch olie en gas ging naar de Europese Unie. Dat meldt het onafhankelijke Finse onderzoekscentrum voor Energie en Schone Lucht (CREA).

Volgens het onderzoek van CREA was de EU in de periode goed voor 61 procent van de Russische export van fossiele brandstoffen met een waarde van ongeveer 57 miljard euro. Op landenniveau was China de grootste importeur met 12,6 miljard euro, gevolgd door Duitsland met 12,1 miljard euro en Italië met 7,8 miljard euro.

Ruwe olie is met 46 miljard euro de grootste inkomstenbron van Rusland, gevolgd door gas via pijpleidingen, olieproducten, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool. Oekraïne dringt er bij de westerse landen op aan om alle handel met Rusland te verbreken in de hoop de financiële levensader van het Kremlin af te snijden.

Recordinkomsten

Eerder deze maand stemde de EU ermee in om het merendeel van de import van Russische olie, waarvan het continent sterk afhankelijk is, stop te zetten. Hoewel het economische blok ernaar streeft de invoer van Russisch gas dit jaar met twee derde te verminderen, is een embargo momenteel niet aan de orde.

Ondanks een daling van het volume van de Russische export van fossiele brandstoffen in mei behaalde Moskou recordinkomsten uit de uitvoer dankzij de wereldwijde stijging van de prijzen van fossiele brandstoffen. De gemiddelde exportprijzen van Rusland waren volgens CREA zo'n 60 procent hoger dan vorig jaar. Sommige landen kopen ook meer brandstoffen van Rusland, waaronder China, India, de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk, aldus het rapport.

"Omdat de EU strengere sancties tegen Rusland overweegt, heeft Frankrijk zijn invoer verhoogd om de grootste koper van lng ter wereld te worden", zegt CREA-analist Lauri Myllyvirta, waarmee het land volgens hem bewust gebruikmaakt van Russische energie in de nasleep van de oorlog. Hij roept op tot een embargo op alle Russische fossiele brandstoffen.

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

12 minuten geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

1 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

2 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

3 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

5 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

17 uur geleden