Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland trekt troepen terug uit Izjoem en Balaklia

Rusland trekt troepen terug uit Izjoem en Balaklia

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland is zijn troepen in Oekraïne aan het "hergroeperen" en daarom worden militairen teruggetrokken uit de plaatsen Izjoem en Balaklia, beiden in de regio Charkov. Zij gaan naar de nabijgelegen regio Donetsk. Het ministerie van Defensie heeft dat volgens het Russische staatspersbureau TASS bekendgemaakt.

Niet lang na de berichtgeving deelde de stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski op sociale media een foto waarop Oekraïense troepen in de buitenwijken van Izjoem te zien zouden zijn. Het Oekraïense leger is bezig met een snelle opmars in Charkov. Volgens Zelenski zijn in de afgelopen dagen zeker dertig plaatsen heroverd.

De "hergroepering" van troepen is volgens Moskou nodig voor de "bevrijding van de Donbas", bestaande uit de regio's Donetsk en Loehansk. In Donetsk zou momenteel hevig worden gevochten. De pro-Russische separatistenleider in het gebied zegt dat de situatie in de stad Lyman "erg moeilijk" is en dat er ook wordt gevochten op andere plekken, met name in het noorden van Donetsk.

Spoorrails

De aankondiging over de verplaatsing van Russische militairen komt uren nadat Oekraïense autoriteiten hadden gezegd dat hun troepen de bezette stad Koepjansk waren binnengetrokken. Deze stad ligt in Charkov en is strategisch van belang, omdat hier spoorrails samenkomen die door Rusland worden gebruikt om troepen in het noordoosten van Oekraïne te bevoorraden.

De bestuurder die Rusland heeft benoemd voor de bezette gebieden in Charkov, roept inwoners op naar Rusland te evacueren. Hij heeft volgens TASS verklaard dat vluchtelingen worden voorzien van voedsel, warmte en medische zorg. Een dag eerder zei hij dat burgers uit verschillende steden werden geëvacueerd, omdat Oekraïense troepen de Russische verdedigingslinies hadden doorbroken.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

40 minuten geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

1 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

1 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

3 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

3 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

4 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

5 uur geleden