Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland teleurgesteld na overleg met Verenigd Koninkrijk

Rusland teleurgesteld na overleg met Verenigd Koninkrijk

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov zegt teleurgesteld te zijn na de gesprekken met zijn Britse ambtsgenoot Liz Truss in Moskou. Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei hij dat de veiligheidszorgen van Rusland aan de kant werden gezet.

Het Verenigd Koninkrijk wil dat de Russische troepen weggaan bij de grens met Oekraïne, maar Rusland ziet dat niet zitten. Lavrov herhaalde dat Rusland zelf mag besluiten hoe militairen in eigen land worden ingezet. De troepenopbouw bij Oekraïne leidt in het Westen tot zorgen over een mogelijke invasie, iets waar volgens de Russen geen plannen voor zijn. De spanningen in de regio zijn daardoor opgelopen.

Truss vindt dat Rusland de situatie moet de-escaleren door troepen weg te halen, omdat er sprake is van een "zeer dreigende houding". Het is volgens haar niet nodig om 100.000 militairen aan de grens te hebben. "Als de Russen serieus zijn over diplomatie, moeten ze die troepen verplaatsen en afzien van dreigingen." Volgens de minister wordt de veiligheid van Rusland niet ondermijnd.

Feiten genegeerd

Lavrov zei veel feiten aan Truss te hebben gepresenteerd, maar dat hij het gevoel had dat die werden genegeerd. Truss vertelde tijdens de persconferentie dat ze het Britse standpunt over de Oekraïne-crisis duidelijk had gemaakt en heeft geprobeerd een Russische invasie af te schrikken. Bij een inval zal het VK Rusland nieuwe sancties opleggen, net als andere landen. De dreigementen vanuit het Westen dragen volgens Lavrov niet bij aan het verminderen van de spanningen.

Meerdere landen voeren deze maand op hoog niveau overleg over de crisis rond Oekraïne. Een oplossing is nog niet in zicht, al zei de Russische president Vladimir Poetin wel open te staan voor de voorstellen en ideeën die zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron had gepresenteerd. Wat die waren, is niet duidelijk. De VS en NAVO hebben een aantal eerdere eisen van Rusland verworpen. Het gaat om het vertrek van NAVO-troepen uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO.

Meer uit Buitenland

Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

2 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

3 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

4 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

5 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

6 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

7 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

8 uur geleden