Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland teleurgesteld na overleg met Verenigd Koninkrijk

Rusland teleurgesteld na overleg met Verenigd Koninkrijk

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov zegt teleurgesteld te zijn na de gesprekken met zijn Britse ambtsgenoot Liz Truss in Moskou. Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei hij dat de veiligheidszorgen van Rusland aan de kant werden gezet.

Het Verenigd Koninkrijk wil dat de Russische troepen weggaan bij de grens met Oekraïne, maar Rusland ziet dat niet zitten. Lavrov herhaalde dat Rusland zelf mag besluiten hoe militairen in eigen land worden ingezet. De troepenopbouw bij Oekraïne leidt in het Westen tot zorgen over een mogelijke invasie, iets waar volgens de Russen geen plannen voor zijn. De spanningen in de regio zijn daardoor opgelopen.

Truss vindt dat Rusland de situatie moet de-escaleren door troepen weg te halen, omdat er sprake is van een "zeer dreigende houding". Het is volgens haar niet nodig om 100.000 militairen aan de grens te hebben. "Als de Russen serieus zijn over diplomatie, moeten ze die troepen verplaatsen en afzien van dreigingen." Volgens de minister wordt de veiligheid van Rusland niet ondermijnd.

Feiten genegeerd

Lavrov zei veel feiten aan Truss te hebben gepresenteerd, maar dat hij het gevoel had dat die werden genegeerd. Truss vertelde tijdens de persconferentie dat ze het Britse standpunt over de Oekraïne-crisis duidelijk had gemaakt en heeft geprobeerd een Russische invasie af te schrikken. Bij een inval zal het VK Rusland nieuwe sancties opleggen, net als andere landen. De dreigementen vanuit het Westen dragen volgens Lavrov niet bij aan het verminderen van de spanningen.

Meerdere landen voeren deze maand op hoog niveau overleg over de crisis rond Oekraïne. Een oplossing is nog niet in zicht, al zei de Russische president Vladimir Poetin wel open te staan voor de voorstellen en ideeën die zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron had gepresenteerd. Wat die waren, is niet duidelijk. De VS en NAVO hebben een aantal eerdere eisen van Rusland verworpen. Het gaat om het vertrek van NAVO-troepen uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO.

Meer uit Buitenland

Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

43 minuten geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

1 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

2 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

3 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

4 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

5 uur geleden
Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

6 uur geleden