Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

Pashinyan uitte de afgelopen dagen meermaals kritiek op Rusland nadat Azerbeidzjan Nagorno-Karabach aanviel. Russische troepen zijn in deze regio gestationeerd om toe te zien op de vrede die Rusland had bemiddeld in 2020. Zo zei Pashinyan zondag dat de veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is.

Moskou noemt de opmerkingen "onacceptabele aanvallen" op Rusland. "Het is een poging om zichzelf vrij te spreken van de verantwoordelijkheid voor de mislukkingen in het binnenlands en buitenlands beleid", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De leiding in Jerevan maakt een grote fout door moedwillig te proberen om Armenië's veelzijdige en eeuwenoude banden met Rusland te vernietigen".

Vluchten

Verder zei het ministerie dat Jerevan "de voorkeur gaf om naar het Westen te vluchten boven samenwerking met Rusland en Azerbeidzjan".

Armenië is lid van de CSTO, een door Rusland gedomineerd verbond van zes oud-Sovjetstaten die beloofd hebben elkaar te beschermen wanneer een van de landen wordt aangevallen. Nagorno-Karabach behoort officieel tot Azerbeidzjan, maar wordt voornamelijk bewoond door etnische Armeniërs. Na de aanval van de Azerbeidzjaanse strijdkrachten is de vluchtelingenstroom uit de regio op gang gekomen.

Meer uit Buitenland

Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

1 uur geleden
Israël kwaad op Spanje om uitspraken premier Sánchez

MADRID/TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Spanje teruggehaald om uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Die sprak eerder op de dag zijn twijfels uit over Israëls optreden tijdens de oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt zal het vervoer van levende dieren naar een slachthuis niet langer duren dan negen uur en moeten vervoerders meer rekening houden met temperatuur en de leeftijd van de dieren. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat volgende week officieel naar buiten komt.

1 uur geleden
Twee Israëlische gijzelaars vrijgelaten in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Twee Israëlische gijzelaars die vastzaten in de Gazastrook zijn vrijgelaten. Ze zijn in Gaza-Stad overgedragen aan het Rode Kruis, waarna ze doorgeleid zijn naar de Israëlische krijgsmacht (IDF) aan de grens. De overdracht was door het internationale Rode Kruis (ICRC) aangekondigd tegenover de IDF en wordt bevestigd door een Palestijnse functionaris. Het zou gaan om twee vrouwen.

2 uur geleden
Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

3 uur geleden
Russisch hooggerechtshof verbiedt lhbti-beweging om extremisme

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De "internationale lhbti-beweging" is door het Russische hooggerechtshof als extremistisch aangemerkt en verboden. Het is niet duidelijk welke personen of organisaties door het besluit zullen worden getroffen en wat de gevolgen zullen zijn.

4 uur geleden
Britse oud-minister van Financiën Alistair Darling (70) overleden

EDINBURGH (ANP/AFP) - De voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling is op 70-jarige leeftijd overleden. De Labourpoliticus zat vanaf de monsterzege van zijn partij in 1997 dertien jaar lang in kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown. Hij overleed na een kort verblijf in het ziekenhuis, meldt zijn familie.

4 uur geleden