Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: Taliban spannen zich in om Afghanistan te stabiliseren

Rusland: Taliban spannen zich in om Afghanistan te stabiliseren

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland erkent de inspanningen van de Taliban om Afghanistan te stabiliseren. "Er is nu een nieuw bewind in het land en we zien dat zij proberen de militaire en politieke situatie te stabiliseren en dat ze proberen een staatsapparaat op te bouwen", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij sprak de lovende woorden als gastheer op een conferentie in Moskou waar onder meer de Taliban, China, India, Pakistan en Rusland bijeen zijn om over de toestand in Afghanistan te praten.

De Verenigde Staten waren ook uitgenodigd maar die zijn "helaas om logistieke redenen" verhinderd. Zij zeggen te hopen er wel bij te zijn op een eventueel volgend overleg over het Aziatische land waar ze twintig jaar hebben gevochten tegen vooral de Taliban. De soennitische extremisten liepen half augustus het hele land onder de voet zonder op veel weerstand te stuiten.

Hun bewind wordt internationaal niet erkend en er zijn ook VN-sancties tegen de Taliban. Rusland beschouwt de Taliban officieel al jaren als een terroristische organisatie in verband met vroegere banden van de Taliban met terroristen in de Russische Kaukasus. China, dat aan Afghanistan grenst, vreest de Taliban in verband met zijn moslimminderheid in het westen van het land. Maar China hoopt ook op economisch voordeel in Afghanistan. Pakistan, vooral de geheime dienst van dat land, heeft altijd nauwe banden met de Taliban gehad. India dat met Pakistan wedijvert over invloed in Afghanistan, heeft zich na de machtsovername door de Taliban vrijwel geheel van het Afghaanse toneel moeten terugtrekken.

Donorconferentie

De Taliban hopen dat ze als wettige regering worden erkend. Ze hebben dringend de Afghaanse banktegoeden in de VS en handelsverkeer nodig. Het Talibanregime zit vrijwel zonder geld en kan ambtenaren niet betalen terwijl de economie verlamd is. Ze hebben zich al geruime tijd, onder meer met vredesonderhandelingen in Qatar, ontpopt als diplomatieke gesprekspartners. Maar van een officiële erkenning is het nog niet gekomen.

Lavrov riep de wereld op Afghanistan te helpen en stelde een donorconferentie voor. Hij wees ook op het gevaar van terroristen van Islamitische Staat die in Afghanistan zouden profiteren van de machtswisseling in Kabul. Die zouden zo een grote bedreiging voor de regio vormen inclusief voormalige Sovjetrepublieken. Ook de productie en smokkel van vooral Afghaanse heroïne zou nog veel bedreigender worden.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

4 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

6 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

7 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

8 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

8 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

10 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

11 uur geleden