Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland stopt rentebetaling buitenlandse bezitter roebelobligatie

Rusland stopt rentebetaling buitenlandse bezitter roebelobligatie

MOSKOU (ANP) - De Russische centrale bank heeft rentebetalingen aan buitenlandse eigenaars van roebelobligaties, de zogenoemde OFZ's verboden. Volgens de toezichthouder gaat het om een tijdelijke stap om de markten te ondersteunen in de nasleep van de internationale sancties. De vrees bestaat dat buitenlandse investeerders massaal hun bezittingen afbouwen.

De centrale bank gaf de instructie als onderdeel van een pakket maatregelen zoals de bevriezing van de verkoop van lokale effecten door buitenlanders. Niet-Russische beleggers die begin februari bijna 3 biljoen roebel (26 miljard euro) aan waardepapieren bezaten, kunnen deze nu niet te gelde maken.

De centrale bank heeft niet gezegd hoelang het verbod zal duren. Maandag meldde persbureau Interfax dat de tijdelijke opschorting een half jaar van kracht zal zijn, tenzij de toezichthouder het verbod voortijdig opheft. Het besluit onderstreept volgens kenners hoe snel Ruslands geloof in de vrije markt is afgebrokkeld sinds de invasie in Oekraïne.

's Werelds grootste verrekeningssystemen Euroclear en Clearsteam verwerken ook niet langer Russische activa. Daarmee is de veelgeroemde openstelling van de lokale schuldenmarkt voor internationale investeerders na negen jaar ongedaan gemaakt. Het gegeven dat buitenlandse beleggers niet langer een beroep hoefden te doen op lokale partijen om Russische roebelobligaties te verhandelen, hielp de leenkosten van het land te drukken. Het zorgde er ook voor dat er meer buitenlandse investeerders hun kansen in Rusland waagden. Per 1 februari bedroeg hun aandeel 19,1 procent.

Vorige week steeg het rendement van de OFZ met bijna 2,5 procentpunt, toen president Vladimir Poetin eerst twee regio's in Oost-Oekraïne erkende en vervolgens een militaire aanval opende op de rest van het land. Al voor de invasie had Rusland de veilingen van lokale obligaties stopgezet omdat de geopolitieke spanningen opliepen. De handel in roebelschuldpapier van de Russische overheid is nog niet heropend.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

2 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

6 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

8 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

9 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden