
Rusland stopt met graandeal tot aan voorwaarden is voldaan
MOSKOU/ANKARA (ANP/DPA/AFP/RTR) - Rusland is gestopt met het naleven van de overeenkomst die ondanks de oorlog onder meer de export van landbouwproducten vanuit Oekraïense havens over de Zwarte Zee mogelijk maakte. De overeenkomst is een jaar geleden gesloten door de Verenigde Naties, Turkije, Oekraïne en Rusland. Ze zou ook de export van Russische landbouwproducten en bijvoorbeeld stoffen voor kunstmest vergemakkelijken. Maar vooral door westerse sancties hebben de Russen problemen met de financiering, verzekering, betaling en het transport van hun producten.
Uiterlijk maandag zou de 'graandeal', zoals al drie keer is gebeurd, weer verlengd moeten worden. Rusland ging eerder al mopperend akkoord met de verlenging, maar nu eist het Kremlin dat eerst aan de door en voor Rusland gestelde voorwaarden wordt voldaan. Daarna kan het akkoord weer in werking treden. De initiatiefnemer van het akkoord, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft gezegd dat hij contact gaat opnemen met zijn Russische ambtgenoot Poetin over de kwestie en over de export van Russische kunstmest. Volgens Erdogan heeft Poetin liever dat de graandeal blijft voortbestaan. Erdogans buitenlandminister Hakan Fidan gaat met collega Sergej Lavrov in gesprek.
Het Kremlin klaagt dat sinds juli vorig jaar Oekraïens graan zonder problemen kon worden geëxporteerd over de Zwarte Zee, terwijl Russische landbouwbedrijven lijden onder sancties. Volgens Washington is de Russische klacht niet terecht, omdat de export van Russisch graan niet is gekrompen, maar juist in omvang toeneemt.
De Russische voedselexporteurs zijn zelf geen onderdeel van westerse sancties, maar ervaren de strafmaatregelen als handelsobstakels. Doordat Russische banken bijvoorbeeld niet meer zijn aangesloten op het internationale SWIFT-betalingssysteem zou het voor agrarische bedrijven moeilijker zijn om handel te drijven. Volgens persbureau Reuters overweegt de Europese Unie daarom om de Rosselkhozbank (de Agricultuurbank) wel weer toe te laten tot SWIFT.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden