Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland stopt gaslevering Aziatische klant na betalingsprobleem

Rusland stopt gaslevering Aziatische klant na betalingsprobleem

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De eis van Rusland aan de kopers van gas van het grote Russische gasproject Sakhalin-2 om leveringen via Gazprombank te betalen, lijkt gevolgen te hebben voor klanten in Azië. Sakhalin Energy, de nieuwe exploitant van het project, heeft een levering naar ten minste één Noord-Aziatische klant geschrapt vanwege betalingsproblemen en vertragingen bij het ondertekenen van herziene contracten. Dat zeggen grondstoffenhandelaren tegen persbureau Bloomberg.

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende begin juli een decreet waarbij de rechten van het Sakhalin-2 project aan een nieuwe Russische onderneming, Sakhalin Energy, werden overgedragen. Op 19 augustus werd het eigendom overgedragen aan Sakhalin Energy en werd klanten gevraagd om zich te committeren aan de nieuwe contracten en vanaf die datum betalingen naar banken in Moskou te sturen.

Volgens handelaren hebben echter maar weinig afnemers van het Sakhalin-2 project de herziene contracten ondertekend. Dit zou een bedreiging kunnen vormen voor de gasvoorziening van belangrijke Aziatische economieën, waaronder Japan en Zuid-Korea. Gemiste leveringen zouden deze winter stroomstoringen kunnen veroorzaken in Japan, dat de grootste koper van Sakhalin-gas is en doorgaans ongeveer 9 procent van zijn vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit het project haalt.

Details

Hoewel de meeste voorwaarden van de herziene verkoopcontracten van Sakhalin-2 hetzelfde zijn gebleven, zoals prijs en volume, buigen klanten zich met advocaten nog over de details van de nieuwe contracten en of ze betalingen aan Gazprombank kunnen doen zonder de westerse sancties te schenden. Voorheen werden betalingen gedaan aan niet-Russische banken.

Volgens handelaren probeert Sakhalin Energy ook gas via de spotmarkt te verkopen, waar energie direct tegen de marktprijs wordt verhandeld. Dat geeft volgens hen aan dat de onderneming wanhopig op zoek is naar nieuwe kopers. Bedrijven kunnen echter niet deelnemen aan de verkoop zonder de herziene koopovereenkomsten te ondertekenen.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

27 minuten geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

2 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

2 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

3 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

4 uur geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

5 uur geleden