Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland stopt gaslevering Aziatische klant na betalingsprobleem

Rusland stopt gaslevering Aziatische klant na betalingsprobleem

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De eis van Rusland aan de kopers van gas van het grote Russische gasproject Sakhalin-2 om leveringen via Gazprombank te betalen, lijkt gevolgen te hebben voor klanten in Azië. Sakhalin Energy, de nieuwe exploitant van het project, heeft een levering naar ten minste één Noord-Aziatische klant geschrapt vanwege betalingsproblemen en vertragingen bij het ondertekenen van herziene contracten. Dat zeggen grondstoffenhandelaren tegen persbureau Bloomberg.

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende begin juli een decreet waarbij de rechten van het Sakhalin-2 project aan een nieuwe Russische onderneming, Sakhalin Energy, werden overgedragen. Op 19 augustus werd het eigendom overgedragen aan Sakhalin Energy en werd klanten gevraagd om zich te committeren aan de nieuwe contracten en vanaf die datum betalingen naar banken in Moskou te sturen.

Volgens handelaren hebben echter maar weinig afnemers van het Sakhalin-2 project de herziene contracten ondertekend. Dit zou een bedreiging kunnen vormen voor de gasvoorziening van belangrijke Aziatische economieën, waaronder Japan en Zuid-Korea. Gemiste leveringen zouden deze winter stroomstoringen kunnen veroorzaken in Japan, dat de grootste koper van Sakhalin-gas is en doorgaans ongeveer 9 procent van zijn vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit het project haalt.

Details

Hoewel de meeste voorwaarden van de herziene verkoopcontracten van Sakhalin-2 hetzelfde zijn gebleven, zoals prijs en volume, buigen klanten zich met advocaten nog over de details van de nieuwe contracten en of ze betalingen aan Gazprombank kunnen doen zonder de westerse sancties te schenden. Voorheen werden betalingen gedaan aan niet-Russische banken.

Volgens handelaren probeert Sakhalin Energy ook gas via de spotmarkt te verkopen, waar energie direct tegen de marktprijs wordt verhandeld. Dat geeft volgens hen aan dat de onderneming wanhopig op zoek is naar nieuwe kopers. Bedrijven kunnen echter niet deelnemen aan de verkoop zonder de herziene koopovereenkomsten te ondertekenen.

Meer uit Financieel

Ondernemersvereniging evofenedex blij met regeerakkoord

ZOETERMEER (ANP) - Het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB biedt "genoeg aanknopingspunten om de positie van handels- en productiebedrijven te versterken", reageert de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

3 minuten geleden
MKB-Nederland vooral blij met 'wat niet in coalitieakkoord staat'

DEN HAAG (ANP) - MKB-Nederland is vooral tevreden over wat er niet in het coalitieakkoord staat. Dat heeft voorzitter Jacco Vonhof gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

12 minuten geleden
Europese consumentenbonden klagen Chinese webwinkel Temu aan

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond treedt samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens hen maakt Temu gebruik van verboden technieken om consumenten te beïnvloeden en houdt de webwinkel zich niet aan nieuwe Europese wetgeving.

52 minuten geleden
Werkloosheid loopt licht op tot 3,7 procent in april

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. In april zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was dat nog 3,6 procent. De toename van de werkloosheid sluit volgens het CBS aan bij het verslechterde economische beeld van Nederland in april. Het aantal WW-uitkeringen nam wel licht af.

1 uur geleden
Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Toch kan het volgens het statistiekbureau nog even duren voordat die woningen er staan: gemiddeld duurt dat vanaf de vergunningverlening ongeveer twee jaar.

8 uur geleden
Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

9 uur geleden