Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland schort deelname aan ontwapeningsverdrag START op

Rusland schort deelname aan ontwapeningsverdrag START op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland schort zijn deelname aan het laatste nog functionerende ontwapeningsverdrag met de Verenigde Staten op. President Vladimir Poetin zei in zijn toespraak tot parlementariërs zich daartoe gedwongen te voelen omdat westerse landen mogelijk meer kernwapens zouden bezitten dan Rusland. Hij waarschuwde dat zijn strijdkrachten nieuwe strategische kernwapens in gebruik hebben genomen.

Moskou hield inspecties waar het Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START) in voorziet eerder al tegen. Rusland beschuldigde de VS er eerder ook van inspecties te dwarsbomen. Overleg tussen de VS en Moskou om die te hervatten is herhaaldelijk uitgesteld. Beide partijen spraken er voor het laatst in oktober 2021 over.

Poetin zei in zijn antiwesterse speech dat Rusland NAVO-landen niet toe zal staan zijn nucleaire arsenaal te inspecteren. Hij beschuldigde de militaire alliantie ervan Oekraïne te helpen bij het uitvoeren van droneaanvallen op Russische luchtmachtbases waar strategische bommenwerpers staan opgesteld die deel uitmaken van de afschrikkingsmacht van het land.

Strategische nucleaire wapens

De VS beschuldigden Rusland er in januari van meer strategische nucleaire wapens te hebben dan de maxima die het verdrag vastlegt. Bij de ondertekening van het nieuwe START-verdrag in 2010 legden beide landen een maximumaantal van 1550 kernkoppen op vast. Dat was 30 procent minder dan bij de ondertekening van de voorganger van het verdrag in 2002. In 2018 hielden beide partijen zich nog aan de limieten.

Het nieuwe START-verdrag loopt in 2026 af. Poetin zei het verdrag alleen op te schorten en niet op te zeggen. Hij zei dat het leger klaar moet zijn om kernwapens te testen, maar Rusland zal volgens hem alleen tests uitvoeren als de VS dat eerst doen.

Frankrijk en het VK

Samen bezitten Rusland en de Verenigde Staten ongeveer 90 procent van alle kernkoppen in de wereld. Moskou heeft er volgens experts het meest, maar Poetin wil volgens Russische media dat ook wordt gekeken naar de kernwapens van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Beide partijen hebben benadrukt dat oorlog tussen kernmachten ten koste van alles moet worden vermeden.

Meer uit Buitenland

Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

1 uur geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

5 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

5 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

7 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

14 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

14 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

15 uur geleden