Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: reactie NAVO en EU op veiligheidsvragen respectloos

Rusland: reactie NAVO en EU op veiligheidsvragen respectloos

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet te spreken over de reactie die de NAVO en de Europese Unie hebben gegeven op de veiligheidsvragen van het land. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de reactie respectloos en inhoudsloos. Rusland wil veiligheidsgaranties van Westerse landen in het conflict met Oekraïne.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov had alle NAVO- en EU-leden vragen gesteld over de veiligheid voor Rusland en verwachtte individuele antwoorden. Hij kreeg echter antwoord van het hoofd van de NAVO Jens Stoltenberg en de EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Dit kan als niets anders worden gezien dan diplomatieke onbeleefdheid en respectloosheid", aldus Lavrov.

Lavrov heeft lidstaten gevraagd hoe zij het begrip "onverdeelbare veiligheid" opvatten. Volgens Rusland houdt dat in dat de veiligheid van een land onlosmakelijk verbonden is met die van een ander land en dat een verdere uitbreiding van de NAVO met voormalige Sovjetrepublieken automatisch Rusland bedreigt.

De EU zei dat het met een gezamenlijk antwoord saamhorigheid wilde tonen. De brief van Lavrov was volgens Borrell een poging om verdeeldheid te zaaien onder lidstaten, die onderling verschillende meningen hebben over Rusland. Het Westen vreest een Russische invasie in Oekraïne. Poetin zegt dat er juist oorlog dreigt als Oekraïne zich aansluit bij de NAVO.

Meer uit Buitenland

Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

26 minuten geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

29 minuten geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

1 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP) - Twee Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen. Het gaat volgens het Israëlische leger om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades en "een andere terrorist die in het huis was".

3 uur geleden
Zuid-Frans dorp en campings ontruimd om bosbrand

MONTPELLIER (ANP) - Ongeveer 3000 mensen hebben midden in de nacht moeten vluchten voor een bosbrand in de gemeente Mostuéjouls in het Zuid-Franse departement Aveyron. Behalve de inwoners moesten ook alle gasten van omliggende campings vertrekken. Een deel van hen kon terecht in speciale opvangcentra, melden Franse media.

3 uur geleden
Taiwan: China gebruikt oefeningen om invasie voor te bereiden

TAIPEI (ANP/AFP/RTR) - De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei dinsdag tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de lucht en op zee van de afgelopen week gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. "China's daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen", aldus Joseph Wu.

6 uur geleden
Meerdere doden door hevige regenval en overstromingen in Seoul

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn door noodweer en overstromingen minstens zeven mensen overleden. Er worden volgens de autoriteiten ook nog zeker zeven mensen vermist. In delen van de hoofdstad en de omliggende provincie viel maandagavond meer dan 100 millimeter neerslag per uur.

8 uur geleden