Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: reactie NAVO en EU op veiligheidsvragen respectloos

Rusland: reactie NAVO en EU op veiligheidsvragen respectloos

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet te spreken over de reactie die de NAVO en de Europese Unie hebben gegeven op de veiligheidsvragen van het land. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de reactie respectloos en inhoudsloos. Rusland wil veiligheidsgaranties van Westerse landen in het conflict met Oekraïne.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov had alle NAVO- en EU-leden vragen gesteld over de veiligheid voor Rusland en verwachtte individuele antwoorden. Hij kreeg echter antwoord van het hoofd van de NAVO Jens Stoltenberg en de EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Dit kan als niets anders worden gezien dan diplomatieke onbeleefdheid en respectloosheid", aldus Lavrov.

Lavrov heeft lidstaten gevraagd hoe zij het begrip "onverdeelbare veiligheid" opvatten. Volgens Rusland houdt dat in dat de veiligheid van een land onlosmakelijk verbonden is met die van een ander land en dat een verdere uitbreiding van de NAVO met voormalige Sovjetrepublieken automatisch Rusland bedreigt.

De EU zei dat het met een gezamenlijk antwoord saamhorigheid wilde tonen. De brief van Lavrov was volgens Borrell een poging om verdeeldheid te zaaien onder lidstaten, die onderling verschillende meningen hebben over Rusland. Het Westen vreest een Russische invasie in Oekraïne. Poetin zegt dat er juist oorlog dreigt als Oekraïne zich aansluit bij de NAVO.

Meer uit Buitenland

Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

40 minuten geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

1 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

2 uur geleden
Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

4 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

9 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

9 uur geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

12 uur geleden