Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Rusland probeert vertrouwen in poststemmen VS te ondermijnen'

'Rusland probeert vertrouwen in poststemmen VS te ondermijnen'

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) waarschuwt dat Rusland het vertrouwen van Amerikanen in de veiligheid en geldigheid van het stemmen per post probeert te ondermijnen.

In een publicatie met het label "alleen voor officieel gebruik" stelt het ministerie dat Rusland "waarschijnlijk door zal gaan met het versterken van de kritiek op het stemmen per post en het veranderen van stemprocessen tijdens de coronapandemie om het vertrouwen van het publiek te ondermijnen."

Medio augustus zouden Russische staatsmedia en websites kritiek hebben gepubliceerd op stempost waarin wordt beweerd dat "mensen die niet mogen stemmen stembiljetten konden ontvangen vanwege verouderde kiezerslijsten waardoor een groot aantal stembiljetten kwetsbaar zou zijn voor geknoei." Sinds maart zouden er Russische berichten circuleren dat het stemmen per post "enorme mogelijkheden tot verkiezingsfraude biedt."

Rusland zal waarschijnlijk zijn "kwaadaardige buitenlandse inmenging" de komende tijd verder opvoeren om het vertrouwen van het publiek in de Amerikaanse verkiezingen te doen afbrokkelen. In het verslag stond ook dat tijdens de voorverkiezingen in Iowa Russische media beweerden dat de uitslag daar "was geregeld ten gunste van gevestigde kandidaten" en dat problemen met het stemsysteem hadden geleid tot "manipulatie van de stemming."

Rusland heeft altijd ontkend zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

5 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

5 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

6 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

7 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

7 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

7 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

9 uur geleden