Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: positieve dynamiek bij overleg over centrale Zaporizja

Rusland: positieve dynamiek bij overleg over centrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland ziet een "positieve dynamiek" bij het overleg met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, meldt persbureau TASS dinsdag. De gesprekken gaan over de invoering van een veiligheidszone rondom de door Rusland bezette centrale in Oekraïne.

IAEA-chef Rafael Grossi wil zo snel mogelijk een oplossing vinden voor het aanhoudende geweld bij de kerncentrale, de grootste van Europa. Hij hoopt dat dit jaar nog een overeenkomst wordt gesloten, zei hij vrijdag tegen de Italiaanse krant La Repubblica. De topman sluit overleg met de leiders van Rusland en Oekraïne niet uit.

Bij de kerncentrale vinden regelmatig beschietingen plaats. Oekraïne en Rusland geven daar elkaar de schuld van. De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zei dinsdag dat Kiev bewust de dreiging van een mogelijke nucleaire ramp creëert en sprak van "nucleair terrorisme". Volgens hem treffen Russische troepen "alle maatregelen" om de veiligheid van de centrale te waarborgen.

De beschietingen leiden herhaaldelijk tot problemen met de toevoer van elektriciteit naar de centrale. Het nucleaire complex heeft stroom van buiten nodig voor zijn koelsystemen, die op hun beurt nodig zijn om een nucleair ongeval te voorkomen. Op de momenten waarop de kerncentrale geen toegang heeft tot externe stroom, worden dieselgeneratoren ingezet.

Meer uit Buitenland

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

ISLAMABAD (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar "godslasterlijke" dingen te lezen waren. De ministerraad heeft die beslissing nu teruggedraaid, omdat die "ongepast" zou zijn.

1 uur geleden
Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

GAZIANTEP (ANP) - In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen. De zwaarste bevingen hadden een kracht van 7.8 en 7.5.

2 uur geleden
Meer dan 3700 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

GAZIANTEP (ANP/RTR/AFP/DPA) - Het dodental in Turkije en Syrië loopt ook uren na de verwoestende aardbevingen nog steeds snel op. Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn in dat land zeker 2316 mensen om het leven gekomen. In Syrië zijn volgens de autoriteiten zeker 1440 doden, waardoor in totaal minstens 3756 mensen de natuurramp niet hebben overleefd.

3 uur geleden
Zeven dagen van nationale rouw in Turkije, vlaggen halfstok

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in het land. De vlaggen blijven tot zondag zonsondergang halfstok hangen, staat in een overheidsdecreet.

5 uur geleden
Twee Amerikaanse reddingsteams onderweg naar Turkije

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee Amerikaanse zoek- en reddingsteams van elk 79 mensen zijn onderweg naar Turkije om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers na de zware aardbevingen waardoor meer dan 2500 mensen in Turkije en Syrië zijn omgekomen. De Amerikaanse president Joe Biden had eerder maandag gezegd "diep bedroefd te zijn over het verlies aan mensenlevens en de verwoesting in beide landen". Hij beloofde "alle benodigde hulp" aan Turkije te bieden.

5 uur geleden
Meer dan 2500 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

GAZIANTEP (ANP/AFP/RTR) - Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2651 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1651 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1000, met 570 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.

5 uur geleden
Griekse premier belt met Erdogan over noodhulp na aardbevingen

ANKARA/ATHENE (ANP/AFP) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft maandag gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije. Mitsotakis heeft "onmiddellijke" hulp aangeboden en volgens Athene heeft Erdogan hem daarvoor bedankt. Het was een zeldzaam teken van goede wil tussen de buurlanden, die op gespannen voet met elkaar staan.

6 uur geleden