Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland plant gasleveringen aan China via Mongolië

Rusland plant gasleveringen aan China via Mongolië

VLADIVOSTOK (ANP/RTR) - Rusland is in gesprek over een nieuwe pijpleiding om gas via Mongolië naar China te transporteren. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Door de sancties tegen Rusland van onder meer Europa zoekt Rusland naar andere klanten voor zijn gas of naar grotere leveringen aan bestaande klanten. China is daarvoor een belangrijke gegadigde.

"We zijn in gesprek over de mogelijke uitvoering van een groot infrastructuurproject, ik bedoel de levering van Russisch gas aan China via Mongolië," zei Poetin in een televisiebijeenkomst met de Mongoolse premier Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

De twee leiders spraken elkaar tijdens het Russisch Economisch Forum voor het Oosten in Vladivostok. Eerder op de dag dreigde Moskou nog energieleveringen stop te zetten als westerse landen prijsplafonds zouden instellen voor de Russische olie- en gasexport.

Gazprom

Het Russische Gazprom kijkt al jaren naar de mogelijkheid van een grote nieuwe gaspijpleiding - de Power of Siberia 2 - die door Mongolië moet lopen en Russisch gas naar China moet brengen. De voorgestelde pijpleiding zou 50 miljard kubieke meter aardgas per jaar (bcm) kunnen vervoeren, aldus Gazprom. Dat is iets minder dan de Nord Stream 1-pijpleiding die Rusland via de Oostzee met Duitsland verbindt.

De bestaande Power of Siberia-pijpleiding, die van Rusland naar China loopt, werd eind 2019 in gebruik genomen. Die leiding heeft een jaarlijkse capaciteit van 61 bcm per jaar. Het is de bedoeling dat deze pijpleiding de komende jaren een belangrijke inkomstenbron voor Rusland wordt, aangezien Europa de afhankelijkheid van Russisch gas probeert te stoppen.

Contract

Net voordat Rusland Oekraïne binnenviel, tekende Poetin een nieuw contract voor dertig jaar jaar om gas aan China te leveren. Voordat de Power of Siberia gerealiseerd was , waren bijna alle Russische pijpleidingen gericht op Europa. Een verschuiving naar het oosten kan voor Moskou een kostbare en tijdrovende aangelegenheid worden.

Poetin zei woensdag ook dat het door de staat gecontroleerde oliebedrijf Rosneft een overeenkomst heeft gesloten met de Mongoolse regering over meer leveringen van olieproducten.

Meer uit Financieel

Aandeel vrouwelijke ondernemers blijft steken, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en ook de komende tien jaar dreigt dit te gebeuren. Volgens de onderzoekers kunnen banken en de overheid het aandeel vrouwen helpen vergroten door meer rekening te houden met de verschillende redenen waarom mannen en vrouwen een bedrijf starten.

2 minuten geleden
Consumentenvertrouwen neemt opnieuw licht af

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juni opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand net zo negatief over de economie als in mei, maar wel negatiever over de koopbereidheid.

9 minuten geleden
Werkloosheid daalt licht tot 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in mei licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In mei zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. In april liep de werkloosheid nog licht op tot 3,7 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in mei wel licht toe.

23 minuten geleden
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt met 3 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg aan het begin van dit jaar 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

32 minuten geleden
Onderzoek: opkomst AI kan vooral bij banken veel banen verdringen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse bank Citigroup denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) waarschijnlijk meer banen zal verdringen in de bankensector dan in welke andere sector dan ook. Maar er komen waarschijnlijk ook nieuwe banen voor in de plaats.

8 uur geleden
De Volksbank verhuist naar nieuw hoofdkantoor in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat verhuizen. De kantoren van het concern achter merken als SNS, ASN en RegioBank in Utrecht en Den Bosch worden komende jaren verplaatst naar nieuwe locaties in die steden, heeft de bank aangekondigd.

9 uur geleden
Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

9 uur geleden