Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland plant gasleveringen aan China via Mongolië

Rusland plant gasleveringen aan China via Mongolië

VLADIVOSTOK (ANP/RTR) - Rusland is in gesprek over een nieuwe pijpleiding om gas via Mongolië naar China te transporteren. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Door de sancties tegen Rusland van onder meer Europa zoekt Rusland naar andere klanten voor zijn gas of naar grotere leveringen aan bestaande klanten. China is daarvoor een belangrijke gegadigde.

"We zijn in gesprek over de mogelijke uitvoering van een groot infrastructuurproject, ik bedoel de levering van Russisch gas aan China via Mongolië," zei Poetin in een televisiebijeenkomst met de Mongoolse premier Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

De twee leiders spraken elkaar tijdens het Russisch Economisch Forum voor het Oosten in Vladivostok. Eerder op de dag dreigde Moskou nog energieleveringen stop te zetten als westerse landen prijsplafonds zouden instellen voor de Russische olie- en gasexport.

Gazprom

Het Russische Gazprom kijkt al jaren naar de mogelijkheid van een grote nieuwe gaspijpleiding - de Power of Siberia 2 - die door Mongolië moet lopen en Russisch gas naar China moet brengen. De voorgestelde pijpleiding zou 50 miljard kubieke meter aardgas per jaar (bcm) kunnen vervoeren, aldus Gazprom. Dat is iets minder dan de Nord Stream 1-pijpleiding die Rusland via de Oostzee met Duitsland verbindt.

De bestaande Power of Siberia-pijpleiding, die van Rusland naar China loopt, werd eind 2019 in gebruik genomen. Die leiding heeft een jaarlijkse capaciteit van 61 bcm per jaar. Het is de bedoeling dat deze pijpleiding de komende jaren een belangrijke inkomstenbron voor Rusland wordt, aangezien Europa de afhankelijkheid van Russisch gas probeert te stoppen.

Contract

Net voordat Rusland Oekraïne binnenviel, tekende Poetin een nieuw contract voor dertig jaar jaar om gas aan China te leveren. Voordat de Power of Siberia gerealiseerd was , waren bijna alle Russische pijpleidingen gericht op Europa. Een verschuiving naar het oosten kan voor Moskou een kostbare en tijdrovende aangelegenheid worden.

Poetin zei woensdag ook dat het door de staat gecontroleerde oliebedrijf Rosneft een overeenkomst heeft gesloten met de Mongoolse regering over meer leveringen van olieproducten.

Meer uit Financieel

Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

4 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

9 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

10 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

13 uur geleden
'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

13 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

15 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

16 uur geleden