Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland plant gasleveringen aan China via Mongolië

Rusland plant gasleveringen aan China via Mongolië

VLADIVOSTOK (ANP/RTR) - Rusland is in gesprek over een nieuwe pijpleiding om gas via Mongolië naar China te transporteren. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Door de sancties tegen Rusland van onder meer Europa zoekt Rusland naar andere klanten voor zijn gas of naar grotere leveringen aan bestaande klanten. China is daarvoor een belangrijke gegadigde.

"We zijn in gesprek over de mogelijke uitvoering van een groot infrastructuurproject, ik bedoel de levering van Russisch gas aan China via Mongolië," zei Poetin in een televisiebijeenkomst met de Mongoolse premier Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

De twee leiders spraken elkaar tijdens het Russisch Economisch Forum voor het Oosten in Vladivostok. Eerder op de dag dreigde Moskou nog energieleveringen stop te zetten als westerse landen prijsplafonds zouden instellen voor de Russische olie- en gasexport.

Gazprom

Het Russische Gazprom kijkt al jaren naar de mogelijkheid van een grote nieuwe gaspijpleiding - de Power of Siberia 2 - die door Mongolië moet lopen en Russisch gas naar China moet brengen. De voorgestelde pijpleiding zou 50 miljard kubieke meter aardgas per jaar (bcm) kunnen vervoeren, aldus Gazprom. Dat is iets minder dan de Nord Stream 1-pijpleiding die Rusland via de Oostzee met Duitsland verbindt.

De bestaande Power of Siberia-pijpleiding, die van Rusland naar China loopt, werd eind 2019 in gebruik genomen. Die leiding heeft een jaarlijkse capaciteit van 61 bcm per jaar. Het is de bedoeling dat deze pijpleiding de komende jaren een belangrijke inkomstenbron voor Rusland wordt, aangezien Europa de afhankelijkheid van Russisch gas probeert te stoppen.

Contract

Net voordat Rusland Oekraïne binnenviel, tekende Poetin een nieuw contract voor dertig jaar jaar om gas aan China te leveren. Voordat de Power of Siberia gerealiseerd was , waren bijna alle Russische pijpleidingen gericht op Europa. Een verschuiving naar het oosten kan voor Moskou een kostbare en tijdrovende aangelegenheid worden.

Poetin zei woensdag ook dat het door de staat gecontroleerde oliebedrijf Rosneft een overeenkomst heeft gesloten met de Mongoolse regering over meer leveringen van olieproducten.

Meer uit Financieel

Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

1 uur geleden
ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

2 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

2 uur geleden
ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

3 uur geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

3 uur geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

4 uur geleden