Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland ontslaat gardisten die weigerden in Oekraïne te vechten

Rusland ontslaat gardisten die weigerden in Oekraïne te vechten

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft leden van de nationale garde ontslagen die weigerden deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne. Een Russische rechtbank heeft het ontslag bevestigd van 115 gardisten die hun ontslag aanvochten. De nationale garde is een binnenlandse veiligheidsdienst die losstaat van het Russische leger.

De zaak lijkt de eerste officiële bevestiging dat Russen weigeren mee te doen aan wat Moskou de speciale militaire operatie in Oekraïne noemt. Een militaire rechtbank in de Zuid-Russische republiek Kabardië-Balkarië oordeelde dat de gardisten "weigerden een officiële opdracht uit te voeren". Hun protesten zijn afgewezen, meldt het Russische persbureau Interfax.

De zitting werd achter gesloten deuren gehouden om te voorkomen dat "militaire geheimen" zouden worden onthuld, aldus de rechtbank.

Meer uit Buitenland

President Macron en premier Borne komen met iets ander kabinet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt maandagmiddag bijeen met het nieuwe kabinet van premier Elisabeth Borne. Het is twee weken na de parlementsverkiezingen een iets andere regering geworden. Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering. Maar de regeringscoalitie van Macron heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels.

1 uur geleden
Zeventien vermisten na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/RTR) - Zeker zeventien mensen worden vermist na een breuk van een gletsjer in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het aantal vermisten was eerder vastgesteld op tien.

2 uur geleden
Lichamen en overlevende gevonden na schipbreuk Zuid-Chinese Zee

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Na een schipbreuk op de Zuid-Chinese Zee zijn twaalf lichamen gevonden. De Chinese autoriteiten meldden dat maandag, twee dagen na het ongeval. Van de 27 personen die als vermist waren opgegeven is er maandagochtend ook één levend aangetroffen.

3 uur geleden
Rusland heft ook coronamaatregelen aan grenzen op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heft 15 juli de coronamaatregelen op die van kracht waren aan de grenzen. Eerder had het land al vrijwel alle beperkingen ingetrokken die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Zo vervielen bijvoorbeeld de mondkapjesplicht en beperkingen in de horeca.

4 uur geleden
Deense politie: schutter Kopenhagen heeft psychische problemen

KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA/RTR) - De man die zondag in Kopenhagen op omstanders schoot, heeft volgens de Deense politie "een lange geschiedenis van psychische problemen". Die ziet dan ook geen aanwijzingen voor terroristische motieven bij de 22-jarige dader, die is gearresteerd. Alles wijst er volgens de politie op dat de dader volstrekt willekeurig op voorbijgangers schoot en niet bepaalde mensen als doelwit zag.

5 uur geleden
32.000 mensen in Sydney moeten evacueren vanwege noodweer

SYDNEY (ANP/AFP/DPA/RTR) - Door het aanhoudende noodweer in de Australische stad Sydney is het aantal mensen dat opdracht heeft gekregen te evacueren opgelopen tot zo'n 32.000. Het waterpeil in de rivieren stijgt sneller dan verwacht. En ook maandag blijft het waarschijnlijk hevig regenen, voordat het weer dinsdag naar verwachting eindelijk weer wat droger wordt.

8 uur geleden
Onderzoek: minder pubs dan ooit in Wales en Engeland

LONDON (ANP/AFP) - Het aantal pubs in Engeland en Wales is gedaald tot het laagste niveau ooit, zo blijkt uit een maandag verschenen onderzoeksrapport van vastgoedadviseur Altus Group. In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal pubs er voor het eerst tot onder de 40.000. Dat zijn er 7000 minder dan 10 jaar geleden. Hoofdoorzaken zijn de coronapandemie en de stijgende kosten van het uitbaten van een kroeg.

9 uur geleden