Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland ontkent Oekraïens lokaal bestuur te willen vervangen

Rusland ontkent Oekraïens lokaal bestuur te willen vervangen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft geen plannen om het lokaal bestuur in de ingenomen gebieden in Oekraïne te vervangen. De woordvoerder van het Kremlin zei volgens persbureau TASS dat hier volstrekt geen plannen voor zijn. De 'speciale militaire operatie' die 24 februari van start ging, moet de militaire infrastructuur van Oekraïne uitschakelen.

Rusland stelt geen burgerdoelen te bestoken, geen gebieden te willen veroveren of bezetten en over het algemeen niet in steden te willen vechten. Maar president Vladimir Poetin heeft naar eigen zeggen de aanval ook ingezet omdat extreemrechtse groepen en milities etnische Russen zouden vervolgen. Hij wil daarom Oekraïne "denazificeren", wat lijkt te wijzen op een politieke omwenteling.

Rusland heeft sinds de aanval is begonnen bijna 50.000 vierkante kilometer Oekraïne veroverd (de oppervlakte van Nederland is bijna 42.000 km2), maar Cherson in het zuiden lijkt vooralsnog de enige grote stad die is aangevallen en ingenomen. Er woeden bloedige gevechten om de zuidoostelijke stad Marioepol, maar Moskou maakt voortdurend melding van troepen van de Oost-Oekraïense pro-Russische separatisten die daar in de aanval zijn. De stad wordt vooral verdedigd door extreemrechtse milities. In het noorden zijn er in een maand van strijd geen serieuze pogingen gedaan om de grote steden Kiev en Charkov in te nemen.

Meer uit Buitenland

Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

1 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

2 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

3 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

4 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

5 uur geleden
Nikki Haley verrassend toch op Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse politica Nikki Haley gaat toch spreken op de Republikeinse partijconventie die maandag van start gaat, melden verschillende Amerikaanse media. De voormalige rivale van Donald Trump in de voorverkiezingen stond niet op de sprekerslijst, maar na de mislukte moordaanslag op Trump zouden de Republikeinen eenheid willen tonen.

6 uur geleden