Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland ontkent gebruik Starlink-netwerk van Elon Musk

Rusland ontkent gebruik Starlink-netwerk van Elon Musk

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland ontkent dat het land satellietnetwerk Starlink van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX gebruikt voor communicatie in de oorlog tegen Oekraïne. Zondag stelde Kyiv dat Russische troepen Starlink zouden gebruiken in door Rusland bezette gebieden in Oekraïne.

Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov zegt dat Rusland het netwerk helemaal niet kan gebruiken. "Dit is bij ons geen gecertificeerd systeem, daarom kan het hier niet officieel worden geleverd en op geen enkele manier officieel worden gebruikt."

Oekraïne meldde zondag dat sommige Russische eenheden die vechten in het oosten van de regio Donetsk het netwerk van Starlink zouden gebruiken. Het zou onder meer gaan om een eenheid die luchtaanvallen uitvoert in dat gebied.

Musk is onder andere de topman van ruimteluchtvaartbedrijf SpaceX. Dat concern neemt met dochteronderneming Starlink een belangrijke positie in bij het verzorgen van internet in afgelegen of dunbevolkte gebieden.

Volgens Musk zelf zou Rusland er geen gebruik van maken. "Voor zover ons bekend zijn er geen Starlinks direct of indirect aan Rusland verkocht", zei hij na de beweringen van Oekraïne in een post op zijn socialemediaplatform X. Oekraïne gebruikt Starlink wel in de oorlog tegen Rusland.

Meer uit Financieel

Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.

16 minuten geleden
Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

41 minuten geleden
Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

1 uur geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

1 uur geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

1 uur geleden
Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

AMSTERDAM (ANP) - China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. "De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie", waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.

1 uur geleden
Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Ook andere media zijn met het bericht gekomen.

2 uur geleden