
Rusland onderzoekt besluit Krim-collectie aan Oekraïne te geven
MOSKOU (ANP) - De Russische autoriteiten stellen een onderzoek in naar het Nederlandse besluit Krim-kunstschatten die zijn bewaard in Amsterdam naar Oekraïne te sturen. Het Russische Onderzoekscomité, een landelijke opsporingsdienst, zegt dat wordt samengewerkt met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om de zaak grondig uit te zoeken.
Het Onderzoekscomité zegt volgens Russische media dat het onderzoek draait om het feit dat voorwerpen met culturele waarde niet worden teruggegeven aan de Republiek van de Krim. Die wordt omschreven als de rechtmatige eigenaar van de kunstschatten.
De collectie, die bestaat uit honderden voorwerpen, ligt al jaren bij het Amsterdamse Allard Pierson Museum. De kunstschatten waren uitgeleend door culturele instellingen op de Krim toen dat schiereiland nog deel uitmaakte van Oekraïne. Dat veranderde in 2014, toen Rusland het gebied annexeerde.
'Langverwachte overwinning'
Dat leidde tot getouwtrek over wie recht heeft op de schatten: Oekraïne - waar de Krim dus niet meer toe behoort - of de uitlenende musea die nu onder Russisch bestuur vallen. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat de kunststukken in afwachting van stabilisatie van de situatie op de Krim naar het Nationaal Historisch Museum van Oekraïne in Kiev kunnen worden overgebracht. Het gaat om een tijdelijke maatregel ter bescherming van het cultureel erfgoed.
Oekraïne reageerde opgetogen op die uitspraak. President Volodimir Zelenski sprak over een "langverwachte overwinning". Uit Rusland kwamen juist woedende reacties.
Advocaat Rob Meijer, die de vier Krim-musea vertegenwoordigt, zegt de musea te zullen adviseren cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. "We bereiden momenteel een positief advies voor om een cassatieberoep in te stellen. We denken te zien dat het hof een onjuiste beslissing heeft genomen en zullen dat verder moeten onderbouwen. Uiteindelijk beslissen de musea zelf over een eventuele cassatie", zegt Meijer.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
8 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
9 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
11 uur geleden