Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland onderzoekt besluit Krim-collectie aan Oekraïne te geven

Rusland onderzoekt besluit Krim-collectie aan Oekraïne te geven

MOSKOU (ANP) - De Russische autoriteiten stellen een onderzoek in naar het Nederlandse besluit Krim-kunstschatten die zijn bewaard in Amsterdam naar Oekraïne te sturen. Het Russische Onderzoekscomité, een landelijke opsporingsdienst, zegt dat wordt samengewerkt met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om de zaak grondig uit te zoeken.

Het Onderzoekscomité zegt volgens Russische media dat het onderzoek draait om het feit dat voorwerpen met culturele waarde niet worden teruggegeven aan de Republiek van de Krim. Die wordt omschreven als de rechtmatige eigenaar van de kunstschatten.

De collectie, die bestaat uit honderden voorwerpen, ligt al jaren bij het Amsterdamse Allard Pierson Museum. De kunstschatten waren uitgeleend door culturele instellingen op de Krim toen dat schiereiland nog deel uitmaakte van Oekraïne. Dat veranderde in 2014, toen Rusland het gebied annexeerde.

'Langverwachte overwinning'

Dat leidde tot getouwtrek over wie recht heeft op de schatten: Oekraïne - waar de Krim dus niet meer toe behoort - of de uitlenende musea die nu onder Russisch bestuur vallen. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat de kunststukken in afwachting van stabilisatie van de situatie op de Krim naar het Nationaal Historisch Museum van Oekraïne in Kiev kunnen worden overgebracht. Het gaat om een tijdelijke maatregel ter bescherming van het cultureel erfgoed.

Oekraïne reageerde opgetogen op die uitspraak. President Volodimir Zelenski sprak over een "langverwachte overwinning". Uit Rusland kwamen juist woedende reacties.

Advocaat Rob Meijer, die de vier Krim-musea vertegenwoordigt, zegt de musea te zullen adviseren cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. "We bereiden momenteel een positief advies voor om een cassatieberoep in te stellen. We denken te zien dat het hof een onjuiste beslissing heeft genomen en zullen dat verder moeten onderbouwen. Uiteindelijk beslissen de musea zelf over een eventuele cassatie", zegt Meijer.

Meer uit Binnenland

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

16 minuten geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

37 minuten geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

1 uur geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

1 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

2 uur geleden
Kinderhulpfonds overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme kinderen

DEVENTER (ANP) - Niet eerder stonden zoveel kinderen op de wachtlijst van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor Actie Pepernoot, bedoeld om kinderen uit arme gezinnen toch een sinterklaascadeau te geven. Het fonds zegt dit jaar overspoeld te zijn met aanvragen. Dinsdag om 12.00 uur stonden er nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. "Dat is superveel. Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal kunnen blij maken", stelt een woordvoerster.

2 uur geleden
VAE als voorzitter bij klimaattop: risicovol maar ook een kans

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd hebben al veel organisaties zich uitgesproken tegen het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten op de komende klimaattop. De kritiek zwol aan toen het land bekendmaakte dat de voorzitter van de COP28 klimaatgezant Sultan Ahmed al-Jaber moest worden, topman bij ADNOC, het staatsoliebedrijf van de VAE. Twee dagen voor het begin van de grote top zien experts het voorzitterschap als "risicovol, maar een potentiële kans".

2 uur geleden