Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland neemt afscheid van laatste Sovjetleider Gorbatsjov

Rusland neemt afscheid van laatste Sovjetleider Gorbatsjov

MOSKOU (ANP) - Michail Gorbatsjov wordt zaterdag in de Russische hoofdstad Moskou begraven. Dinsdag overleed de laatste leider van de Sovjet-Unie op 91-jarige leeftijd na langdurige ziekte.

De uitvaartceremonie vindt plaats in het overheidsgebouw Dom Sojoez, ook wel de Zuilenzaal genoemd. Daar worden traditiegetrouw uitvaarten gehouden voor Russische regeringsleiders. Het afscheid van Gorbatsjov zal "elementen" van een staatsbegrafenis bevatten, meldde het Kremlin van de week. Zo zal er een erewacht aanwezig zijn.

Maar Vladimir Poetin is sowieso niet aanwezig. De Russische president is namelijk op werkbezoek in Kaliningrad. Poetin nam donderdag al afscheid van Gorbatsjov door een bezoek te brengen aan het ziekenhuis in Moskou waar de oud-leider stierf en er een krans te leggen.

In de Dom Sojoez krijgt het publiek tussen 10.00 en 14.00 uur de gelegenheid afscheid te nemen. Na dit gedeelte van de uitvaart wordt Gorbatsjov naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Novodevitsji-begraafplaats. Hij komt te liggen naast zijn vrouw Raisa, die in 1999 overleed. Ook oud-Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov en de voormalige Russische president Boris Jeltsin liggen er begraven.

Gorbatsjov was tussen 1985 en 1991, toen het rijk uiteenviel, leider van de Sovjet-Unie. Met zijn nieuwe economische en politieke beleid maakte hij Russische begrippen wereldwijd bekend, zoals glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming). Onder zijn bewind eindigde de Koude Oorlog en viel de Berlijnse Muur. Daardoor is hij in het Westen populairder dan in Rusland zelf, waar hij vooral gold als de man die de Sovjet-Unie naar de ondergang hielp.

Meer uit Buitenland

Hamas zou meerdere Russen vrijlaten

GAZA/BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Een topman van Hamas, Mousa Abu Marzouk, heeft volgens plaatselijke media in Gaza gezegd dat de beweging woensdag twee Russen vrijlaat. Volgens andere bronnen bij Hamas zouden "meerdere Russen" vrijkomen. Deze vrijlating staat, net als eerder met Thaise gijzelaars het geval was, los van de afspraken die Hamas via bemiddelaars met Israël maakt.

47 minuten geleden
Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.

55 minuten geleden
EU presenteert actieplan om relatie met Turkije te verbeteren

BRUSSEL (ANP) - In een poging de verzuurde relatie van de EU met Turkije te verbeteren, hebben de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst een actieplan gepresenteerd om toenadering te vinden. Het plan ziet lichtpunten op het vlak van visaverstrekking, handelsrelaties en samenwerking rond klimaat waar mogelijk.

57 minuten geleden
Kremlin wil regels voor buitenlanders over loyaliteit aan Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat buitenlanders voortaan een "loyaliteitsverklaring" moeten ondertekenen. Ze zouden dan geen kritiek mogen uiten op overheidsbeleid en de Russische krijgsgeschiedenis en geen "propaganda over niet-traditionele seksuele relaties" mogen verspreiden. Staatspersbureau TASS meldt dat het wetsvoorstel klaar is.

1 uur geleden
Kremlin vindt inzet van Polen aan Fins-Russische grens bedreigend

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Polen militairen naar de grens tussen Finland en Rusland stuurt, vat Rusland dat op als een bedreiging. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zegt dat zo'n stap nergens voor nodig en ongepast is. Media meldden dat Polen van plan is om mensen te sturen.

2 uur geleden
Duitse rechter vindt tappen perstelefoon Letzte Generation gepast

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid.

2 uur geleden
Paus daags na afmelding voor klimaattop: voel me nog niet goed

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is daags na zijn afmelding voor de klimaattop COP28 in het openbaar verschenen, al zegt hij zich nog altijd niet goed te voelen. De kerkvorst hield zijn wekelijkse audiëntie in de Paus Paulus VI Aula in Vaticaanstad, maar liet zijn tekst uitspreken door iemand anders omdat zijn "stem niet prettig is".

3 uur geleden