Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Rusland moet meer doen om pandemie te  beteugelen'

'Rusland moet meer doen om pandemie te beteugelen'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische autoriteiten onderschatten de uitbraak van het coronavirus in hun land en zouden de maatregelen moeten opvoeren om de pandemie te beteugelen. Dat heeft Sergej Sobjanin, burgemeester van Moskou en hoofd van de anticoronavirus-taskforce binnen de Russische Veiligheidsraad, dinsdag gezegd.

Rusland, dat een van zijn grenzen met China deelt, en een bevolking van 144 miljoen mensen telt, heeft tot nu toe 495 gevallen van het coronavirus gemeld. Sterfgevallen zijn nog niet gemeld.

"Het probleem is dat het aantal coronatests zeer klein is en niemand een duidelijk beeld heeft van de situatie in Rusland en de wereld", zei Sobjanin tijdens een vergadering tegen president Vladimir Poetin.

Volgens Sobjanin is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus "aanzienlijk" hoger dan volgens de officiële cijfers.

Onder controle

Poetin daarentegen heeft herhaaldelijk gezegd dat de uitbraak van het coronavirus onder controle is in Rusland. Het land heeft geleidelijk aan de beperkingen aangescherpt, culturele en sportevenementen stopgezet en scholen en fitnessclubs gesloten. In tegenstelling tot veel andere landen in Azië en Europa heeft de nationale regering echter niet opgeroepen om binnen te blijven.

Sobjanin wil dat de Russische regio' s hun anti-coronavirusmaatregelen opvoeren als zij geen hoog aantal besmettingen willen hebben. "Niet alle gebieden begrijpen de ernst van de situatie", zei Sobjanin. "Ongeacht of ze zieke mensen hebben of niet, ze zouden zich allemaal klaar moeten maken."

Meer uit Buitenland

Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

3 minuten geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. De burgemeester van Moskou maakt melding van lichte schade aan gebouwen en twee gewonden.

1 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

6 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

11 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

12 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

13 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

13 uur geleden