Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland mist nog details over G7-voorstel van Trump

Rusland mist nog details over G7-voorstel van Trump

KREMLIN (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin zegt dat het meer informatie nodig heeft voordat het kan reageren op een uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump. Die wil Rusland laten deelnemen aan de volgende top van de G7.

Trump noemde de huidige samenstelling van de G7 dit weekend "achterhaald". Hij wil naast Rusland ook Zuid-Korea, Australië en India laten aanschuiven bij de volgende top van de belangrijke industrielanden. De president noemde dat een "G10 of G11".

De Russische regering reageerde maandag voorzichtig op de uitspraken van Trump. Het is volgens een woordvoerder van het Kremlin nog onduidelijk of het gaat om een officieel voorstel en wat voor rol de nieuwe deelnemers dan zouden hebben. "We kennen de details nog niet."

Jaarlijks

De G7 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en de VS. Zij komen jaarlijks bijeen om over economisch beleid te overleggen.

Rusland maakte deel uit van de voorganger van de G7, de G8. Moskou was echter niet meer welkom na de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim.

Niet toelaten

Het Verenigd Koninkrijk maakte maandag duidelijk er niets voor te voelen om Rusland weer toe te laten. Een woordvoerder van premier Boris Johnson zei dat nergens uit blijkt dat Moskou het roer heeft omgegooid na de omstreden annexatie.

"We zien nog geen bewijs van een gedragsverandering die het zou rechtvaardigen om ze weer toe laten", zei de woordvoerder. Die stelde echter ook dat het land dat voorzitter is van de G7 kan besluiten om buitenlandse leiders uit te nodigen als gasten.

Meer uit Buitenland

Berlusconi na drie weken alweer opgenomen in het ziekenhuis

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is weer opgenomen in het ziekenhuis, melden Italiaanse media. Het is nog onduidelijk waarom hij terug is in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, dat hij drie weken geleden juist mocht verlaten. Hij was toen anderhalve maand opgenomen geweest.

1 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

3 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

3 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

3 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

4 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

5 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

5 uur geleden