Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland meldt opnieuw grote droneaanval door Oekraïne

Rusland meldt opnieuw grote droneaanval door Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in Rusland melden dat voor de tweede nacht op rij een grote Oekraïense droneaanval heeft plaatsgevonden. Het ministerie van Defensie meldt dat 58 van die onbemande toestellen zijn neergehaald.

In de regio Rjazan zou een olieraffinaderij in brand zijn gevlogen na een aanval. Daar raakten ook mensen gewond, zegt de gouverneur. Een andere drone zou zijn neergehaald terwijl die onderweg was naar een raffinaderij in de buurt van Sint-Petersburg.

De gouverneur van het westelijke Voronezj zegt dat meer dan dertig drones zijn neergehaald boven zijn regio. Hij meldde via berichtendienst Telegram dat infrastructuur en woonhuizen enige schade hebben opgelopen door vallende brokstukken.

Andere aanvallen

Ook in de grensregio Belgorod zouden de restanten van neergehaalde drones schade hebben aangericht. Dat leidde tot een stroomstoring in sommige dorpen. In die regio zou ook een gebouw zijn beschadigd van veiligheidsdienst FSB.

Oekraïne zou een dag eerder ook al een grootschalige droneaanval hebben gelanceerd op het buurland. Toen is onder meer een grote olieraffinaderij geraakt op honderden kilometers van de grens.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin verweet de Oekraïeners de aanvallen op te voeren om de aankomende presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Die worden later deze maand gehouden in Rusland.

De president zei in een interview dat op de achtergrond meespeelt dat Oekraïne weinig zou presteren aan het front. "Ze wisten geen van de doelen te bereiken die ze vorig jaar voor zichzelf hadden gesteld."

Meer uit Buitenland

Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd kunnen zaterdagochtend weer terugkeren naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zegt de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

2 uur geleden
Luchthaven van München korte tijd dicht om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend korte tijd stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hadden betreden en zichzelf hadden vastgelijmd op start- en landingsbanen. Één van de banen werd al snel weer vrijgegeven. Even na 08.00 uur meldde de politie dat alle activisten waren verwijderd en dat het vliegverkeer grotendeels is hervat. Desondanks waarschuwt een woordvoerder van de luchthaven nog wel voor vertragingen.

3 uur geleden
Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking

KYIV (ANP/RTR) - Een omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten. Tegen mannen die de dienstplicht ontduiken, wordt harder opgetreden.

3 uur geleden
Lancering Starliner opnieuw uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP/BLOOMBERG) - De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner, het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing, is voor de derde keer deze maand uitgesteld. De reden is een heliumlek aan boord van het ruimtevaartuig, heeft NASA vrijdag gemeld.

3 uur geleden
Zelensky: gebrek aan Oekraïense troepen en vliegtuigen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat het Oekraïense leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken. "We moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg. We moeten dit doen zodat de jongens een normale rotatie hebben. Dan verbetert hun moreel ook", zei Zelensky in een interview met persbureau AFP.

8 uur geleden
Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger bevestigde dat.

9 uur geleden
Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

16 uur geleden