Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland legt inreisverbod op aan EU-kopstukken

Rusland legt inreisverbod op aan EU-kopstukken

MOSKOU (ANP) - Rusland legt sancties op aan leiders van de Europese Unie, een aantal EU-commissarissen en Europese militaire topfiguren, als reactie op de sancties na de Russische invasie in Oekraïne. In de praktijk betekent dat een verbod om naar Rusland te reizen.

Ook het leeuwendeel van de Europarlementariërs wordt getroffen door de maatregel. De lijst bevat verder regeringsleden en parlementariërs uit een aantal EU-lidstaten, evenals publieke figuren en mediapersoonlijkheden die zich tegen Rusland uitspreken.

"Het sanctiebeleid van de Europese Unie jegens Rusland gaat alle grenzen te buiten", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Door haar optreden zorgt de Europese Unie niet alleen voor een impasse in de betrekkingen met Rusland, maar brengt zij ook het welzijn en de veiligheid van haar eigen burgers in gevaar, evenals de stabiliteit van het mondiale financiële en economische systeem", staat in een verklaring. Namen worden daarin niet genoemd.

Moskou legde twee weken geleden al inreisverboden op aan de Amerikaanse president Joe Biden, ministers en andere hoge functionarissen in de VS. Ook de Canadese premier Justin Trudeau en ruim driehonderd andere Canadezen kwamen toen op de lijst te staan.

Meer uit Buitenland

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

1 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

1 uur geleden
Media: opkomst gering bij nieuw protest Suriname

PARAMARIBO (ANP) - De opkomst bij een nieuw, groots aangekondigd protest in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is gering, melden media. Ruim een maand geleden liep daar een antiregeringsbetoging volledig uit de hand. Zelfs het parlement werd bestormd.

2 uur geleden
Held uit 'Hotel Rwanda' komt vrij en zou Afrikaanse land verlaten

KIGALI (ANP/AFP) - Een Rwandees die beroemd werd als held in de film Hotel Rwanda en in zijn dictatoriaal geregeerde land 25 jaar cel kreeg wegens 'terrorisme' komt waarschijnlijk zaterdag na meer dan negenhonderd dagen vast te hebben gezeten vrij. Hij zou dan via Qatar uitwijken naar de VS. De celstraf wegens steun aan een terroristische beweging is volgens het Rwandese regime 'omgezet'. Paul Rusesabagina (68) was tijdens de volkerenmoord op de Tutsi-minderheid in Rwanda in 1994 manager in een luxehotel in de hoofdstad Kigali en heeft daar talrijke Tutsi's beschermd en gered.

3 uur geleden
Krant: koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis. Dat schrijft de krant The Evening Standard op basis van bronnen rond de koninklijke familie. Het afpakken van Frogmore Cottage van Harry en Meghan zou "nog maar het begin" zijn geweest.

4 uur geleden
Denemarken wil met Rusland object bij Nord Stream 2 bergen

KOPENHAGEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Denemarken heeft een Russische onderneming gevraagd mee te helpen bij het bergen van een onbekend object op de bodem van de Oostzee, vlakbij de gaspijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas naar Duitsland. De Russische gaspijpleidingen van Nord Stream waren circa een half jaar geleden waarschijnlijk het doelwit van een aanslag en er waren explosies.

5 uur geleden
Frankrijk verbiedt TikTok op werktelefoons van ambtenaren

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk gaat TikTok verbieden op de werktelefoons van ambtenaren. De app wordt verbannen om de cyberveiligheid van instellingen en ambtenaren te garanderen, aldus de Franse regering.

6 uur geleden