Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland legt Google en moederbedrijf Facebook miljoenenboetes op

Rusland legt Google en moederbedrijf Facebook miljoenenboetes op

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een Russische rechtbank heeft hoge boetes opgelegd aan westerse techbedrijven. Google moet 7,2 miljard roebel (ruim 86 miljoen euro) betalen. Meta, het voormalige Facebook, krijgt een boete van omgerekend 24 miljoen euro.

De autoriteiten zeggen dat de techbedrijven ondanks meerdere waarschuwingen hebben nagelaten om illegale content te verwijderen. Het zou onder meer gaan om materiaal dat het gedachtegoed promoot van "extremistische en terroristische organisaties".

De Russische mediawaakhond stelt dat de bedrijven voor het eerst een boetebedrag moeten betalen dat een percentage is van hun jaarlijkse omzet in het land. Het is onduidelijk om wat voor percentage het precies gaat. Google liet weten de uitspraak te bestuderen.

Spanningen techbedrijven

Rusland heeft al langer een gespannen relatie met sommige techbedrijven. De autoriteiten klaagden afgelopen winter dat platformen als Twitter nalieten om berichten te verwijderen van aanhangers van de oppositie. Die probeerden via internet mensen te mobiliseren om deel te nemen aan protesten tegen de arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalni.

De autoriteiten blokkeerden in aanloop naar de parlementsverkiezingen van september ook tientallen sites die waren gelinkt aan de oppositie. Google en Apple kregen toen opdracht om een app te verwijderen die was bedoeld om stemtips te geven aan kiezers die kritisch staan tegenover de regering.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea waarschuwt: einde aan regime van Kim bij inzet kernbom

SEOUL (ANP/RTR) - Als Noord-Korea kernwapens gebruikt, maakt Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten een einde aan het regime van Kim Jong-un. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gezegd in een toespraak op de Dag van het Leger. Voor die feestdag werd ook een grote militaire parade gehouden. Dat gebeurt niet vaak in het land.

11 minuten geleden
Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

1 uur geleden
Duitse politiebond is tegen grenscontroles bij Polen en Tsjechië

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politievakbond GdP vindt het niet verstandig om weer vaste controles in te voeren aan de grens met Polen en Tsjechië. De bond reageert daarmee op uitspraken van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die het toezicht wil aanscherpen in de strijd tegen mensensmokkel. Volgens haar woordvoerder zijn extra politiecontroles een optie.

1 uur geleden
Kapitein cruiseschip krijgt 5 jaar cel voor fatale botsing Donau

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De kapitein van een cruiseschip dat in 2019 betrokken was bij een dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, is veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Er vielen 27 doden toen het schip in de Hongaarse hoofdstad tegen een rondvaartboot botste. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de Donau.

1 uur geleden
Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

3 uur geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

4 uur geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

4 uur geleden