Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland klaar voor veiligheidsgaranties voor schepen uit Oekraïne

Rusland klaar voor veiligheidsgaranties voor schepen uit Oekraïne

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - Rusland is er klaar voor om de veiligheid te garanderen van schepen die Oekraïense havens verlaten, meldt de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov. Dat kan in samenwerking met Turkije, zei Lavrov na een overleg met zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu.

Lavrov is naar Ankara afgereisd om te praten over de door de Russische inval in problemen geraakte export van Oekraïens graan. Een doorbraak leverde het overleg niet op. Rusland vindt dat Oekraïne de mijnen in de Zwarte Zee moet verwijderen. De landen beschuldigen elkaar van de plaatsing ervan.

De graantransport via de Zwarte Zee is tot stilstand gekomen door een Russische blokkade, met voedseltekorten tot gevolg. De voedselprijzen stijgen ook omdat de verkoop van Russisch graan aan banden is gelegd door de internationale sancties tegen het land. Cavusoglu noemde de Russische eis om een ​​einde te maken aan de sancties om graan op de wereldmarkt te helpen "legitiem".

Verzoek VN

Turkije heeft op verzoek van de Verenigde Naties aangeboden schepen te escorteren vanaf Oekraïense havens, ondanks de aanwezigheid van mijnen in de Zwarte Zee. De Turkse regering praat ook met Oekraïense autoriteiten over graan.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder dat Kiev met de Turkse en Britse autoriteiten had gesproken over het idee om een derde land te betrekken bij de hervatting van de Oekraïense graanexport via de Zwarte Zee. De marine van dat derde land zou de veilige doorgang van schepen moeten garanderen.

In Oekraïne zit als gevolg van de oorlog met Rusland meer dan 20 miljoen ton aan graan vast, meldde Kiev eerder. Volgens Zelenski kan dit in de herfst zelfs oplopen tot 75 miljoen ton. Oekraïne en Rusland produceren samen 30 procent van de wereldwijde voorraad graan.

Meer uit Buitenland

Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

25 minuten geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

1 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

1 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

1 uur geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

3 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

7 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

7 uur geleden