Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland keurt derde coronavaccin goed voor binnenlands gebruik

Rusland keurt derde coronavaccin goed voor binnenlands gebruik

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft zaterdag een derde vaccin tegen het coronavirus met de merknaam CoviVac goedgekeurd voor binnenlands gebruik, hoewel uitgebreide testen nog moeten plaatsvinden.

Premier Michail Misjoestin kondigde het derde vaccin - na Spoetnik V en het vorige maand gepresenteerde EpiVacCorona - aan op nationale televisie. "Vandaag is Rusland het enige land dat al drie vaccins tegen Covid-19 heeft", aldus de minister-president.

Het vaccin is net als de eerdere goedgekeurd voordat een uitgebreide testfase was afgerond. Dat heeft tot wantrouwen geleid onder westerse wetenschappers, maar de eerste twee vaccins bleken ondanks het ontbreken van een derde uitgebreide test- en controlefase toch succesvol.

Spoetnik V werd in augustus goedgekeurd en grootscheepse inenting daarmee begon in december, nadat in de eerste fase een effectiviteit van 91,4 procent was vastgesteld. Sindsdien zijn twee miljoen Russen ingeënt met tenminste een injectie met Spoetnik V.

Tweehonderd proefpersonen

Ook de vaccinatie met het tweede middel EpiVacCorona, ontwikkeld door het Vector Instituut in Novosibirsk, staat op punt van beginnen. Dat middel lijkt 100 procent effectief te zijn, aldus de Russische toezichthouder in januari.

Het derde vaccin is ontwikkeld door het Tsjoemakov Centrum in Sint-Petersburg, vernoemd naar Michail Tsjoemakov die mede aan de basis stond van een vaccin tegen polio. Het CoviVac-vaccin wordt ook door middel van twee prikken toegediend met een interval van twee weken.

Het vaccin is getest op veiligheid bij 200 proefpersonen tussen de 18 en 60 jaar. Er zouden geen bijwerkingen zijn vastgesteld. Een fase-2-test is gaande. Desondanks worden volgens premier Misjoestin de eerste 120.000 doses in maart toegediend in het nationaal vaccinatieprogramma. Daarna laat het Tsjoemakov Centrum maandelijks een half miljoen doses van het vaccin produceren.

Rusland maakte zaterdag 12.953 nieuwe besmettingsgevallen in de laatste 24 uur bekend. Verder bezweken 480 mensen in het laatste etmaal aan Covid-19, wat het dodental op 82.876 brengt. Er zijn in Rusland tot dusver 4,1 miljoen coronabesmettingen vastgesteld.

Meer uit Buitenland

VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

21 minuten geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

1 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

2 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

3 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

8 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

13 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

19 uur geleden