Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland keurt derde coronavaccin goed voor binnenlands gebruik

Rusland keurt derde coronavaccin goed voor binnenlands gebruik

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft zaterdag een derde vaccin tegen het coronavirus met de merknaam CoviVac goedgekeurd voor binnenlands gebruik, hoewel uitgebreide testen nog moeten plaatsvinden.

Premier Michail Misjoestin kondigde het derde vaccin - na Spoetnik V en het vorige maand gepresenteerde EpiVacCorona - aan op nationale televisie. "Vandaag is Rusland het enige land dat al drie vaccins tegen Covid-19 heeft", aldus de minister-president.

Het vaccin is net als de eerdere goedgekeurd voordat een uitgebreide testfase was afgerond. Dat heeft tot wantrouwen geleid onder westerse wetenschappers, maar de eerste twee vaccins bleken ondanks het ontbreken van een derde uitgebreide test- en controlefase toch succesvol.

Spoetnik V werd in augustus goedgekeurd en grootscheepse inenting daarmee begon in december, nadat in de eerste fase een effectiviteit van 91,4 procent was vastgesteld. Sindsdien zijn twee miljoen Russen ingeënt met tenminste een injectie met Spoetnik V.

Tweehonderd proefpersonen

Ook de vaccinatie met het tweede middel EpiVacCorona, ontwikkeld door het Vector Instituut in Novosibirsk, staat op punt van beginnen. Dat middel lijkt 100 procent effectief te zijn, aldus de Russische toezichthouder in januari.

Het derde vaccin is ontwikkeld door het Tsjoemakov Centrum in Sint-Petersburg, vernoemd naar Michail Tsjoemakov die mede aan de basis stond van een vaccin tegen polio. Het CoviVac-vaccin wordt ook door middel van twee prikken toegediend met een interval van twee weken.

Het vaccin is getest op veiligheid bij 200 proefpersonen tussen de 18 en 60 jaar. Er zouden geen bijwerkingen zijn vastgesteld. Een fase-2-test is gaande. Desondanks worden volgens premier Misjoestin de eerste 120.000 doses in maart toegediend in het nationaal vaccinatieprogramma. Daarna laat het Tsjoemakov Centrum maandelijks een half miljoen doses van het vaccin produceren.

Rusland maakte zaterdag 12.953 nieuwe besmettingsgevallen in de laatste 24 uur bekend. Verder bezweken 480 mensen in het laatste etmaal aan Covid-19, wat het dodental op 82.876 brengt. Er zijn in Rusland tot dusver 4,1 miljoen coronabesmettingen vastgesteld.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

2 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

2 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

3 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

5 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

6 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

9 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

9 uur geleden