Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland juicht oliesamenwerking met Saudi-Arabië toe

Rusland juicht oliesamenwerking met Saudi-Arabië toe

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië en Rusland lijken tevreden over de samenwerking tussen de landen op het vlak van de olie-industrie. Beide landen zetten eerder hun handtekening onder een pakket maatregelen om de prijzen van olie te stutten samen met de landen van oliekartel OPEC en andere bondgenoten als Kazachstan (OPEC+). De Russische minister van Buitenlandse Zaken is op bezoek in Saudi-Arabië.

Anders dan veel andere landen heeft Saudi-Arabië zijn handelsbetrekkingen met Rusland nog niet bevroren vanwege de Russische inval in Oekraïne. Moskou staat wel onder toenemende druk van onder andere de Verenigde Staten en Europa vanwege de invasie. Andere olie-exporterende Golfstaten hielden hun banden met Moskou ook in stand en sloten zich niet aan bij de aan Rusland opgelegde sancties.

Lavrov en zijn Saudische collega, prins Faisal bin Farhan, "prezen het niveau van samenwerking op OPEC+-niveau," zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarbij werd gewezen op het "stabiliserende effect dat de nauwe coördinatie" tussen Rusland en Saudi-Arabië "op dit strategisch belangrijke gebied heeft op de mondiale markt voor koolwaterstoffen", zo valt te lezen.

Opvoeren olieproductie

Lavrov heeft donderdag een ontmoeting met collega's uit de hele regio op een bijeenkomst van de zes landen tellende Gulf Cooperation Council. De GCC omvat naast Saudi-Arabië de belangrijkste OPEC-leden, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

De OPEC+ voert de olieproductie momenteel wel geleidelijk aan op. Vanwege de oorlog in Oekraïne willen westerse landen hun afhankelijkheid van Russische olie tegengaan. Dat heeft geleid tot hogere prijzen. Mogelijk dat de beperkingen van de productie daarom eerder worden opgeheven. Volgens de nu geldende afspraken vervallen de beperkingen pas na september.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

5 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

7 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

8 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

8 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

9 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

10 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

10 uur geleden