Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland is volgens Kremlinwoordvoerder in oorlog met Oekraïne

Rusland is volgens Kremlinwoordvoerder in oorlog met Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is in oorlog met Oekraïne volgens een woordvoerder van het Kremlin. Hij stapt daarmee af van de term "speciale militaire operatie" waarmee het Kremlin de aanvallen doorgaans omschrijft. Het woord oorlog was taboe. Maar volgens woordvoerder Dmitri Peskov is de speciale militaire operatie een oorlog geworden door de massale militaire steun van de westerse landen aan Oekraïne.

De strijd in Oekraïne barstte in 2014 al los maar bleef voornamelijk tot het oosten beperkt waar ook een bestandslijn werd afgesproken. In februari 2022 begon Rusland met een invasie van Oekraïne in een poging een doorbraak te forceren. De frontlijn is al geruime tijd nauwelijks veranderd.

Maar volgens Peskov blijft het oorspronkelijke doel van het Kremlin ervoor te zorgen dat Oekraïne militair geen bedreiging vormt voor Rusland en voor Russische burgers. Daarnaast is nu volgens hem ook het doel om "de door Oekraïne bezette delen" te bevrijden. Dat zijn gebieden die Rusland eenzijdig geannexeerd, maar niet veroverd heeft. Rusland heeft de Krim en de oostelijke regio Donbas sinds 2014 vrijwel geheel in handen. Tijdens 'de militaire operatie' hebben de Russen ook twee zuidelijke provincies langs de Zwarte Zee en de Zee van Azov, Cherson en Zaporizja, geannexeerd. Maar die zijn maar voor een deel door Russen veroverd.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

3 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

4 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

6 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

7 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

7 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

8 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

8 uur geleden