Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland is meerdere wodkamerken definitief kwijt na slepende zaak

Rusland is meerdere wodkamerken definitief kwijt na slepende zaak

DEN HAAG (ANP) - Rusland is de wodkamerken Stolichnaya en Moskovskaya definitief kwijt voor de Nederlandse markt. De Hoge Raad, de hoogste rechtbank van ons land, heeft in een langlopende zaak geoordeeld dat oud-aandeelhouders van het verdwenen olieconcern Yukos de merken terecht in handen hebben gekregen.

De zaak gaat terug tot 2003. Yukos was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen van Rusland. Het bedrijf werd begin deze eeuw genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van eigenaar Michail Chodorkovski. Critici vonden dat het proces tegen Chodorkovski, die een bekende tegenstander was van president Vladimir Poetin, politiek gemotiveerd was.

Rusland werd verantwoordelijk gehouden voor de onteigening en moest een schadevergoeding van ruim 50 miljard dollar betalen. Dat verzuimde het land, waarop de voormalige meerderheidsaandeelhouders van Yukos beslag legden op onder meer de rechten van meerdere wodkamerken.

Merkenveiling eerder uitgesteld

Na het uitputten van alle eerdere juridische mogelijkheden, betekent de uitspraak van de Hoge Raad nu het einde van dit deel van de zaak in Nederland. Ieder land doet zelf zijn uitspraken over het voeren van merkrechten. Moskou won eerder in meerdere landen nog een zaak van de Russische zakenman Joeri Sjefler, die de merken Stolichnaya en Moskovskaya ook had geclaimd maar uiteindelijk moest teruggeven.

De oud-aandeelhouders van Yukos hebben in 2022 al eens geprobeerd de wodkamerken te veilen. De interesse viel echter tegen, waardoor zij besloten de veiling uit te stellen. Na de uitspraak van de Hoge Raad kan dit mogelijk alsnog gebeuren.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak met een koerswinst van 3,5 procent. Het bedrijf profiteerde van de sterke kwartaalresultaten van het Chinese gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is. De winst liet over de periode tot en met maart een sterke groei zien en ook Tencents 'superapp' WeChat presteerde boven verwachting.

30 minuten geleden
Lidl haalt zonnebrandcrème uit winkels na kritiek Consumentenbond

HUIZEN (ANP) - Supermarktketen Lidl haalt een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen na een test van de Consumentenbond. De organisatie raadde mensen af de crème te gebruiken omdat die na tests een lagere beschermingsfactor had dan op de verpakking stond.

2 uur geleden
Kleine beleggers zetten GameStop opnieuw hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen van New York. Kleine beleggers lijken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen. GameStop was een van de bedrijven die begin 2021 sterk op en neer bewoog door de zogenoemde Reddit-rally. Particuliere beleggers op dat berichtennetwerk moedigden elkaar toen aan om massaal in dat bedrijf te stappen. De beurswaarde van GameStop schoot daardoor omhoog en beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling leden voor miljarden aan verliezen.

2 uur geleden
Technieksector ziet emissievrije zones niet zitten

WOERDEN (ANP) - De technieksector, de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakt zich "grote zorgen" over de invoering van de zero-emissiezones. Als de plannen doorgaan mag een groot aantal bestelauto's met een verbrandingsmotor vanaf volgend jaar veel binnensteden niet meer in. Maar volgens brancheorganisatie Techniek Nederland zijn er onvoldoende laadpalen, door het overvolle stroomnet. Hierdoor is het ook moeilijk om een verzwaarde elektriciteitsaansluiting te krijgen.

2 uur geleden
Havenbedrijf Rotterdam en vliegveld werken aan schonere luchtvaart

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport gaan samenwerken voor het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen op vliegvelden. Met de samenwerking willen het havenbedrijf en de luchthaven dat Rotterdam een kennisgebied wordt voor het verduurzamen van de luchtvaart in Europa. De opgedane kennis en ervaring moeten bruikbaar worden voor grotere luchthavens als Schiphol.

2 uur geleden
AI-startup Anthropic brengt ChatGPT-concurrent Claude naar Europa

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - AI-bedrijf Anthropic stelt zijn chatbot Claude nu ook beschikbaar in Europa. Claude staat te boek als concurrent van ChatGPT, de chatbot van OpenAI die voor een wedloop tussen techbedrijven op het gebied van geavanceerde kunstmatige intelligentie zorgde.

2 uur geleden
Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen. Ook voor heel 2024 wordt op groei gerekend, maar "uitbundig" zal die nog niet zijn door de zwakte bij onder meer investeringen en woningbouw.

3 uur geleden