Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland in principe akkoord met verlenging graandeal

Rusland in principe akkoord met verlenging graandeal

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft zich op de G20-top uitgesproken voor een verlenging van de graandeal met Oekraïne, op de voorwaarde dat er leveringen naar armere landen gaan en daar controle op is. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siluanov gezegd, bericht het Russische staatspersbureau TASS.

Van een officiële verlenging is nog geen sprake. De deal loopt eind deze week af. Rusland en Oekraïne kwamen afgelopen juli tot een een akkoord over de Oekraïense graanexport, met hulp van Turkije en de Verenigde Naties. De deal zorgde ervoor dat de transporten via de Zwarte Zee weer op gang kwamen, nadat die door de Russische invasie in Oekraïne tot stilstand waren gekomen.

Moskou klaagt al maanden dat internationale sancties tegen Rusland de uitvoering van de deal onmogelijk maken. Russische schepen die graan en kunstmest vervoeren vallen niet onder de sancties, maar zouden toch worden getroffen. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei dinsdag op de G20-top garanties te hebben gekregen dat obstakels voor de Russische graanexport worden weggenomen.

Meer uit Buitenland

VN-gezant ziet geen rechtvaardiging voor Israëls bloedbad in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.

1 uur geleden
Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

2 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

2 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

3 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

6 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

7 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

8 uur geleden