Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland houdt veroordeling door Veiligheidsraad tegen met veto

Rusland houdt veroordeling door Veiligheidsraad tegen met veto

NEW YORK (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft Rusland vrijdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gebruikt om een resolutie tegen te houden waarin de annexatie door het land van delen van Oekraïne werd veroordeeld. De resolutie was ingediend door de VS, enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin de annexatie had bekrachtigd.

De resolutie bestempelde de referenda als "illegaal en riep de internationale gemeenschap op de annexaties niet te erkennen. Ook zou Rusland per direct zijn troepen moeten terugtrekken uit Oekraïne.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, zei aan het begin van de zitting dat de "Verenigde Naties gebouwd zijn op het idee dat geen enkel land ooit meer andermans gebied met geweld mag innemen". De resolutie was echter van meet af aan gedoemd te sneuvelen. "Verwachten jullie werkelijk dat Rusland een dergelijk voorstel zal overwegen en steunen?" vroeg de Russische VN-ambassadeur Vasili Nebenzia retorisch.

China, de belangrijkste bondgenoot van Rusland in de Veiligheidsraad, onthield zich van stemming, net als de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad India, Brazilië en Gabon.

De provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zijn voor een groot deel door Russische troepen bezet en er zijn deze week referenda gehouden over aansluiting bij Rusland. Volgens de omstreden uitslagen heeft vrijwel iedereen ervoor gestemd om bij Rusland te horen. De referenda en de annexaties worden internationaal niet erkend. VN-chef António Guterres heeft de annexatie veroordeeld als onwettig en vreest escalatie van de oorlog. De Europese Unie heeft net als de VS vrijdag beklemtoond dat de unie deze annexaties nooit zal erkennen. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra noemt de annexatie "volstrekt illegaal".

Meer uit Buitenland

Gouverneur meldt massale Russische aanvallen op Cherson

CHERSON (ANP/DPA) - Het Russische leger heeft sinds zaterdag meer dan vijftig keer beschietingen uitgevoerd op doelen in de regio Cherson, meldt het militaire bestuur van de regio. De gouverneur beschuldigde Rusland zondag van terreur en gerichte aanvallen op burgers. Er vielen een dode en twee gewonden, meldde hij via Telegram.

53 minuten geleden
Bijna alle huishoudens in Kiev hebben weer stroom

KIEV (ANP/DPA) - Het elektriciteitsnetwerk is in bijna heel Kiev weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, vier dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de Oekraïense hoofdstad.

1 uur geleden
Italianen zoeken verder naar vermisten na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP) - De zoektocht naar vermisten op het Italiaanse eiland Ischia na de aardverschuiving van zaterdag gaat door. De hulpdiensten zoeken nog elf mensen in het rampgebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten één dode bevestigd; dertien mensen zijn gewond geraakt.

3 uur geleden
Protesten tegen coronabeleid verspreiden zich over Chinese steden

SHANGHAI (ANP/RTR) - In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

6 uur geleden
Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

11 uur geleden
Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

14 uur geleden
President Taiwan stopt als partijleider na verkiezingsnederlaag

TAIPEI (ANP/RTR) - De president van Taiwan, Tsai Ing-wen, stapt op als partijleider van de Democratische Progressieve Partij DPP na een grote verkiezingsnederlaag bij lokale verkiezingen. Oppositiepartij Kuomintang (KMT) lijkt in 13 van de 21 districten te winnen.

22 uur geleden