Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: haven Marioepol weer bereikbaar

Rusland: haven Marioepol weer bereikbaar

MOSKOU/MARIOEPOL (ANP) - De Russische strijdkrachten hebben naar eigen zeggen de haven van Marioepol weer bruikbaar gemaakt. Ze hebben de haven ontdaan van duizenden explosieve objecten, inclusief zeemijnen, en gezonken vaartuigen. Dit heeft het volgens het Kremlin voor vijf buitenlandse schepen mogelijk gemaakt de haven eindelijk te verlaten. Dat melden Russische media.

Rusland heeft Oekraïne opgeroepen ook zeemijnen uit havens te verwijderen, om een bijdrage te leveren aan de oplossing van tekorten van bepaalde essentiële producten in de wereld, zoals tarwe en kunstmest. Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor een derde van de wereldproductie van tarwe.

De sancties tegen Rusland en de oorlog in Oekraïne belemmeren de uitvoer van producten, wat onder meer een voedselcrisis veroorzaakt. Rusland is volgens onderminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko bereid daar wat aan te doen, als de internationale sancties die zijn gericht tegen Russische export en Russische financiële transacties worden ingetrokken.

Meer uit Buitenland

Leider Catalonië verlaat politiek na tegenvallende verkiezingen

BARCELONA (ANP/RTR) - De aftredende Catalaanse regiopremier Pere Aragonès stapt uit de politiek na het teleurstellende resultaat voor zijn partij bij de regionale verkiezingen van zondag. Zowel de Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) van Aragonès als andere separatistische partijen verloren veel stemmen. De Spaanse Socialistische Partij (PSOE) werd de grootste partij.

27 minuten geleden
Oud-fixer Cohen getuigt in zwijggeldzaak tegen Trump

NEW YORK (ANP) - Aanklagers in New York hebben de voormalige advocaat van Donald Trump opgeroepen als getuige in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Deze Michael Cohen wordt volgens Amerikaanse media gezien als een onvoorspelbare maar cruciale getuige.

54 minuten geleden
Grootschalige aanvallen gemeld op doelen Charkiv

KYIV (ANP/AFP) - Rusland voert op grote schaal beschietingen uit in de Oekraïense grensregio Charkiv. Gouverneur Oleh Synjehoebov meldt dat de afgelopen dag "meer dan dertig" plaatsen zijn getroffen door artillerie- en mortieraanvallen. Zeker negen mensen raakten gewond.

1 uur geleden
Griekse premier waarschuwt tegen gebruik landsnaam Macedonië

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bekritiseert de nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, voor haar gebruik van de oude landsnaam Macedonië. Hij waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de mogelijke toetreding van Noord-Macedonië tot de Europese Unie.

2 uur geleden
Netanyahu op gedenkdag: Israël voert strijd tegen monsters

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - Israël heeft maandag de oorlogsdoden herdacht op de jaarlijkse Dag van de Herinnering. Premier Benjamin Netanyahu hield een speech en omschreef de huidige oorlog in Gaza als een strijd voor het voortbestaan van zijn land.

2 uur geleden
Pro-Palestijns protest breidt uit over universiteiten België

LEUVEN/ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Studenten hebben uit protest tegen het Israëlische optreden in Gaza gebouwen van de universiteiten in Leuven en Antwerpen bezet. Ze eisen net als medestanders die al langer kamperen in een Gents universiteitsgebouw dat de universiteiten hun banden met Israëlische instellingen verbreken.

2 uur geleden
Israëlische defensieminister praat VS bij over operatie Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken bijgepraat over de oorlog in de Gazastrook. Het telefoongesprek ging over onder meer de "nauwkeurige operatie" in Rafah, aldus Gallants kantoor.

3 uur geleden