Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland: gevechten in centrum van Marioepol

Rusland: gevechten in centrum van Marioepol

MARIOEPOL (ANP/AFP/RTR) - Het Russische leger en de separatisten uit Donetsk vechten in het centrum van Marioepol tegen "nationalisten", meldt het Russische ministerie van Defensie. De strategisch belangrijke havenstad is al langere tijd omsingeld.

Marioepol is een van de zwaarst getroffen steden tijdens de inmiddels drie weken durende oorlog in Oekraïne. Ongeveer 90 procent van de stad is volgens de Oekraïense regering vernietigd en inwoners zitten al lange tijd zonder elektriciteit, gas en water. Ook is er een tekort aan voedsel.

Bij het woensdag gebombardeerde theater vindt nog altijd een reddingsactie plaats. In de schuilkelder onder het theater zaten mogelijk 1200 burgers. Het is niet bekend of er doden en gewonden zijn. Tot nu toe zouden ongeveer 130 mensen zijn gered. Door de Russische aanvallen is het lastig om puin te verwijderen zodat de mensen weer naar buiten kunnen, meldt BBC News op basis van een Oekraïense parlementariër met familie in Marioepol.

In Marioepol schuilen zo'n 350.000 mensen voor het oorlogsgeweld. Zij zitten door de omsingeling vast in de havenstad. De afgelopen dagen zijn wel tienduizenden inwoners via humanitaire corridors geëvacueerd naar Zaporizja, een stad die iets westelijker ligt in Oekraïne. De Oekraïense autoriteiten proberen ook vrijdag burgers te evacueren uit steden aan de frontlinie van de gevechten.

Meer uit Buitenland

Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

13 minuten geleden
Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

1 uur geleden
CNN-chef Chris Licht stapt na bewogen jaar per direct op

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Topman van het Amerikaanse nieuwsmedium CNN Chris Licht stapt na ongeveer een jaar per direct op. Lichts positie was al een tijd onzeker door teruglopende kijkcijfers en een fel bekritiseerde recente uitzending waarin voormalig president Donald Trump complottheorieën verkondigde en de CNN-presentatrice beledigde.

1 uur geleden
The Guardian: staatsoliebedrijf van VAE kon COP28-mails lezen

ABU DHABI (ANP) - Het staatsoliebedrijf ADNOC van de Verenigde Arabische Emiraten kon e-mails lezen van de organisatie van de COP28-klimaattop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Topman van ADNOC Sultan al-Jaber is eveneens voorzitter van de klimaattop die in november in Dubai wordt gehouden.

1 uur geleden
Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

TOGLIATTI/ODESA (ANP/RTR) - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

2 uur geleden
Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

3 uur geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

4 uur geleden