
Rusland geeft EU schuld van crisis bij grens Polen en Belarus
MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland geeft de Europese Unie de schuld van de migrantencrisis bij de grens tussen Polen en Belarus. Het Kremlin, de belangrijke bondgenoot van Belarus, noemt de beschuldiging van de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat Rusland verantwoordelijk is "onacceptabel".
Volgens het Kremlin faalt de Europese Unie bij de handhaving van haar humanitaire waarden en wordt er geprobeerd Belarus te "wurgen" met plannen om de grens te sluiten. Een woordvoerder van de regering in Warschau heeft gezegd dat een volledige sluiting in een later stadium wordt overwogen.
Duizenden mensen uit onder meer Afghanistan, Irak en Syrië hebben sinds augustus al de oversteek gemaakt. In Belarus zijn nu vermoedelijk nog duizenden migranten die via Polen de EU proberen te bereiken. Aan de grens met Polen verblijven nu honderden migranten ondanks de lage temperaturen in een geïmproviseerd tentenkamp.
Crisis uitgelokt
De Belarussische buitenlandminister Vladimir Makej zei woensdag tijdens een bezoek aan Moskou dat de crisis is "uitgelokt" door de Europese Unie en de EU-lidstaten die aan Belarus grenzen. Het regime in Minsk hoopt samen met de Russen "gezamenlijk te reageren tegen de onvriendelijke acties tegen het land".
De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de EU over de kwestie direct contact moet hebben met Minsk. De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept Poetin op zijn invloed te gebruiken om een einde te maken aan de "inhumane en onacceptabele" situatie waarin migranten door Belarus worden gezien als instrumenten. Dat heeft haar woordvoerder gezegd na een telefoongesprek tussen Poetin en Merkel.
De Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko maakte eerder dit jaar bekend migranten niet langer tegen te houden, nadat de EU Belarus sancties had opgelegd vanwege het neerslaan van protesten tegen zijn regime. Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov maakt het Westen zich schuldig aan een "anti-Belarussische campagne", afkomstig van de Verenigde Staten en Europese bondgenoten.
Meer uit Buitenland
BOEKAREST (ANP) - De Roemeense rechts-radicale kandidaat George Simion heeft het constitutionele hof gevraagd om de uitslag van de door hem verloren presidentsverkiezingen te schrappen. Volgens Simion is er bewijs van buitenlandse inmenging door Frankrijk en Moldavië en zou de hele stembusgang daarom over moeten. Hij specificeert niet om welk bewijs het gaat.
15 minuten geledenDOHA (ANP/AFP) - De Amerikaanse techmiljardair Elon Musk is van plan om in de toekomst "veel minder" geld uit te geven aan politieke campagnes. Vorig jaar investeerde hij nog honderden miljoenen in de verkiezingscampagne van Donald Trump, maar hij ziet op dit moment "geen reden" om daarmee door te gaan.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk stopt voorlopig met onderhandelingen over een handelsakkoord met Israël en ontbiedt de ambassadeur. De regering is boos over de intensere militaire aanvallen en het tegenhouden van hulpgoederen in Gaza, zei minister David Lammy van Buitenlandse Zaken in het parlement.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt het makkelijker voor EU-lidstaten om asielzoekers zonder asielprocedure direct terug te sturen naar een land dat als veilig wordt beschouwd, zo blijkt uit een voorstel van de Commissie. Als een asielzoeker bescherming kan krijgen in een veilig derde land, dan mogen lidstaten een aanvraag direct niet-ontvankelijk verklaren, zo staat in het dinsdag gepresenteerde voorstel.
2 uur geledenISLAMABAD (ANP/DPA) - Pakistan en India hebben een overeenkomst gesloten over hun troepen aan de grens, melden Pakistaanse inlichtingenbronnen. De militairen die tijdens het recente conflict tussen de landen waren ingezet, keren terug naar hun posities in vredestijd.
3 uur geledenOSLO (ANP) - De NAVO krijgt een nieuw commandocentrum voor luchtoperaties in het Noord-Noorse Bodø. Het hoge noorden wordt belangrijker voor het westerse militaire bondgenootschap nu Rusland zich daar versterkt.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben dinsdag ingestemd met het zeventiende sanctiepakket tegen Rusland. "Deze sanctieronde tegen Rusland is de meest verstrekkende sinds het begin van de oorlog", zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Er is brede steun in de EU om een achttiende sanctiepakket voor te bereiden, voor het geval Moskou vredesbesprekingen blijft weigeren.
3 uur geleden