Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland gaat honderdduizenden reservisten oproepen

Rusland gaat honderdduizenden reservisten oproepen

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Rusland gaat 300.000 reservisten oproepen. Dat maakte minister van Defensie Sergej Sjojgoe bekend nadat president Vladimir Poetin een gedeeltelijke militaire mobilisatie had afgekondigd.

De Russische defensieminister benadrukt dat Rusland een groot land is en dat de gedeeltelijke mobilisatie het land nog lang niet uitput. Er wordt volgens hem "iets meer dan één procent" opgeroepen van het totale aantal mensen dat gemobiliseerd zou kunnen worden. Zij krijgen nog aanvullende training voordat ze daadwerkelijk worden ingezet, beloofde de minister.

In een interview op de Russische staatstelevisie zei Sjojgoe dat alleen mensen worden opgeroepen die al militaire ervaring hebben. Het presidentiële besluit van Poetin slaat niet op studenten en dienstplichtigen. Het oproepen van die groepen ligt in Rusland gevoelig. Volgens sommige schattingen hadden de strijdkrachten tot wel 2 miljoen mensen op kunnen roepen bij een volledige mobilisatie.

Tegen het Westen

De frontlinie in Oekraïne is volgens de minister meer dan 1000 kilometer lang. De nieuwe mobilisatie zou vooral bedoeld zijn om troepen vrij te maken om gebieden "veilig te stellen", ook achter de frontlinie. Sjojgoe verklaarde ook dat de Russische troepen in het buurland "niet zozeer vechten tegen Oekraïne", maar feitelijk tegen het hele Westen.

Die strijd heeft in enkele maanden tijd aan vele duizenden manschappen het leven gekost. Sjojgoe zei dat het Russische leger tot nu toe bijna 6000 soldaten zag sneuvelen. Hij schat de Oekraïense verliezen op een veelvoud daarvan. Er zouden sinds het begin van het conflict meer dan 60.000 Oekraïense militairen zijn gesneuveld.

Gesneuvelden

Oekraïne kwam eerder met hele andere cijfers en zegt juist veel minder troepen te verliezen dan de Russen. Het Oekraïense leger sprak vorige maand over 9000 gesneuvelde "helden". De Verenigde Staten kwamen eerder met de schatting dat Rusland zo'n 70.000 tot 80.000 militairen had verloren sinds het begin van de invasie. Het gaat dan om doden en gewonden.

De afgelopen weken is de roep op de Russische staatstelevisie om een mobilisatie steeds luider geworden. Oekraïne is bezig met een tegenoffensief en heeft met name in de regio Charkov veel terrein gewonnen. Het Russische leger kampt met een groot personeelstekort in Oekraïne, maar omdat Poetin steevast sprak van een 'speciale militaire operatie' in plaats van een oorlog kon hij geen beroep doen op dienstplichtigen en reservisten.

Meer uit Buitenland

Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

3 minuten geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

9 minuten geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

1 uur geleden
Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

1 uur geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

2 uur geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

2 uur geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

2 uur geleden