Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland erkent aanzienlijke verliezen, maar ontkent 'vernedering'

Rusland erkent aanzienlijke verliezen, maar ontkent 'vernedering'

LONDEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland geeft toe "aanzienlijke verliezen" te lijden in Oekraïne, maar spreekt tegen dat het wordt vernederd door de Oekraïense strijdkrachten.

De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, noemt de "aanzienlijke verliezen" van de Russische troepen na de invasie in Oekraïne een "enorme tragedie" voor Rusland. Maar in een interview met het Britse Sky News ontkent de Kremlin-zegsman dat de Russische strijd in Oekraïne een vernedering is, hoewel de Russen zich bijvoorbeeld terugtrokken uit de regio rond de hoofdstad Kiev en ook elders de opmars niet overal wil vlotten.

Peskov noemde geen cijfers, maar Moskou sprak eind maart over 1351 gesneuvelde soldaten. Volgens Oekraïne ligt dat aantal zeker tien keer hoger.

Goede wil

Peskov beweerde dat het vertrek van de Russische troepen bij Kiev en het noordelijkere Tsjernihiv een gebaar van "goede wil" was tijdens de onderhandelingen met de Oekraïners.

Verder zei hij dat de zuidoostelijke havenstad Marioepol, die zwaar wordt belegerd door de Russen, deel uitmaakt van de door Moskou erkende pro-Russische rebellengebieden, de zogenoemde volksrepublieken. "Marioepol zal worden bevrijd van de nationalistische bataljons, hopelijk vroeger dan later", aldus Peskov.

Opnieuw verwierp de Kremlin-woordvoerder de aantijgingen van Russische oorlogsmisdaden, zoals de aanval op een kraamkliniek in Marioepol en het bloedbad in Boetsja, als "nep". Ondanks ooggetuigenverslagen en satellietbeelden houdt Rusland vol dat het niets te maken heeft met de moordpartijen op burgers in de voorstad van Kiev. "Alles moet zorgvuldig worden onderzocht", zei Peskov.

Meer uit Buitenland

Doden en vermisten door overstromingen in China

MEIZHOU (ANP) - In China zijn meerdere doden gevallen als gevolg van overstromingen na hevige regen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker negen mensen overleden en worden zeventien mensen vermist.

30 minuten geleden
China maakt verwijten aan NAVO na toespraak Stoltenberg

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er ten onrechte van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken moet "de NAVO ophouden steeds meer olie op het vuur te gooien en confrontaties uit te lokken" en moet het westerse bondgenootschap in plaats daarvan zoeken naar een politieke regeling van de crisis.

1 uur geleden
Bardella vraagt Franse kiezer om absolute meerderheid voor RN

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Partijleider Jordan Bardella heeft de Franse kiezers opgeroepen om massaal op zijn uiterst rechtse Rassemblement National (RN) te stemmen. Hij zegt dat hij een absolute meerderheid nodig heeft om de ideeën van de partij uit te kunnen voeren en echt te kunnen regeren.

1 uur geleden
Thais parlement keurt wet die homohuwelijk mogelijk maakt goed

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Het Thaise parlement heeft voor wetgeving gestemd die het homohuwelijk mogelijk maakt. Beide Kamers van het parlement hebben ingestemd. Dinsdag deed de Senaat dat.

3 uur geleden
EK-fanzones Noordrijn-Westfalen gesloten om noodweer

DÜSSELDORF (ANP) - In de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn dinsdag fanzones voor het EK voetbal gesloten in verband met verwacht noodweer. Volgens de krant Rheinische Post waarschuwen de weerdiensten voor onweer en hagel en is er zelfs kans op tornado's is de regio die grenst aan Nederland.

4 uur geleden
Filipijnse rechter veroordeelt agenten over 'oorlog tegen drugs'

MANILLA (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Manilla heeft vier politieagenten schuldig bevonden aan moord op een man en zijn zoon in de omstreden 'oorlog tegen drugs'. De vier namen in 2016 deel aan een antinarcoticaoperatie in een krottenwijk van de Filipijnse hoofdstad waarbij ze de twee om het leven brachten.

5 uur geleden
Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra opnieuw aangeklaagd

BANGKOK (ANP/RTR) - De Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra is opnieuw aangeklaagd, ditmaal voor belediging van de monarchie. Hij zou dat hebben gedaan in een interview in 2015, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Hij heeft een borgsom betaald, waardoor hij niet is vastgezet.

8 uur geleden