Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken drong er donderdag bij de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op aan de overeenkomsten met het Kremlin na te komen en door te gaan met grondwetshervormingen. Dit om een ​​politieke crisis na maanden van protesten te bezweren.

Loekasjenko, die door de oppositie wordt opgeroepen af te treden na de presidentsverkiezing van 9 augustus, beloofde tijdens gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin op 14 september dat hij de grondwet van Wit-Rusland zou hervormen. Demonstranten tegen zijn bewind zijn ervan overtuigd dat er is gefraudeerd met de verkiezingen.

Loekasjenko heeft verkiezingsfraude altijd ontkend en bij zijn bezoek aan Moskou is hem een lening van 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) beloofd. Politieke steun van Rusland is essentieel voor hem om aan de macht te blijven. Hij zei later dat Wit-Rusland nieuwe verkiezingen zou kunnen houden zodra de grondwetshervormingen zijn goedgekeurd.

Vertragingstactiek

Maar politieke tegenstanders hebben het hervormingsvoorstel van Loekasjenko afgedaan als een vertragingstactiek. Hervormingen zijn ook nog niet doorgevoerd.

"Zoals president Poetin herhaaldelijk heeft benadrukt, zijn we geïnteresseerd in het zien van deze initiatieven", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tegen Loekasjenko tijdens een bezoek aan de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Nauwere samenwerking

Lavrov zei niet publiekelijk welke andere initiatieven Moskou graag zou zien. Rusland streeft al lange tijd naar nauwere samenwerking met Wit-Rusland, maar Minsk heeft zich daartegen verzet, uit angst dat het zal worden opgeslokt door zijn grotere buur.

"We hebben er natuurlijk belang bij dat de situatie kalm en stabiel is en we denken dat het begin van de grondwetshervorming die door de leiders van het land is geïnitieerd hieraan zal bijdragen", zei Lavrov.

Lavrov vertelde Loekasjenko dat Moskou geen contacten heeft met de Wit-Russische oppositie en beschuldigde het Westen, dat Minsk sancties heeft opgelegd, van inmenging in Wit-Rusland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Biden laat Amerikaanse overheid meer Amerikaans inkopen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat Amerikaanse overheidsorganisaties meer Amerikaans gaan inkopen. Daarvoor heeft hij een bevel ondertekend. Met de stap lost de nieuwe president meteen zijn verkiezingsbelofte in om een 'Buy American'-plan op te stellen.

42 minuten geleden
Biden belt Merkel: meer actie nodig tegen coronapandemie

WASHINGTON/BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gebeld met de Duitse bondskanselier Merkel. Van de Europese leiders hadden de Britse premier Johnson en de Franse president Macron eerder al een gesprek met de nieuwe machthebber in Washington.

2 uur geleden
Nederland: oppositieleider kan niet meer namens Venezuela spreken

BRUSSEL (ANP) - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó kan niet meer namens Venezuela spreken, vindt Nederland. Wel blijft hij "een belangrijke gesprekspartner namens de oppositie", zegt buitenlandminister Stef Blok.

4 uur geleden
EU: onacceptabel dat Britten EU-ambassadeur niet voor vol aanzien

BRUSSEL (ANP) - Dat het Verenigd Koninkrijk de EU-ambassadeur in Londen in rang heeft teruggezet, is onacceptabel. De Britse regering moet vertegenwoordigers van de Europese Unie zo snel mogelijk weer als die van volwaardige landen behandelen, waarschuwt de Europese Unie.

4 uur geleden
VS verlengen inreisbeperkingen voor Europeanen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten verlengen de reisbeperkingen voor EU-burgers, Britten en Brazilianen en voegen daar Zuid-Afrika aan toe vanwege de besmettelijke coronavariant in dat land.

4 uur geleden
Italiaanse premier Conte kondigt ontslag aan

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse premier Conte dient zijn ontslag in, maar hij hoopt daarna opnieuw te kunnen regeren. Hij roept zijn kabinet dinsdagochtend bijeen om de ministers over zijn stap te informeren, maakte zijn kantoor maandag bekend.

4 uur geleden
Brussel eist opheldering over vaccinproductie AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie eist opheldering van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca over zijn productie van de coronavaccins waarvan de EU 400 miljoen doses heeft gereserveerd. "De EU wil precies weten welke doses waar door AstraZeneca zijn geproduceerd tot dusver en als ze zijn geleverd, aan wie", zei EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) na afloop van een vergadering van de commissie, vertegenwoordigers van de lidstaten en het bedrijf.

5 uur geleden