Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

Rusland dringt aan op hervormingen in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken drong er donderdag bij de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op aan de overeenkomsten met het Kremlin na te komen en door te gaan met grondwetshervormingen. Dit om een ​​politieke crisis na maanden van protesten te bezweren.

Loekasjenko, die door de oppositie wordt opgeroepen af te treden na de presidentsverkiezing van 9 augustus, beloofde tijdens gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin op 14 september dat hij de grondwet van Wit-Rusland zou hervormen. Demonstranten tegen zijn bewind zijn ervan overtuigd dat er is gefraudeerd met de verkiezingen.

Loekasjenko heeft verkiezingsfraude altijd ontkend en bij zijn bezoek aan Moskou is hem een lening van 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) beloofd. Politieke steun van Rusland is essentieel voor hem om aan de macht te blijven. Hij zei later dat Wit-Rusland nieuwe verkiezingen zou kunnen houden zodra de grondwetshervormingen zijn goedgekeurd.

Vertragingstactiek

Maar politieke tegenstanders hebben het hervormingsvoorstel van Loekasjenko afgedaan als een vertragingstactiek. Hervormingen zijn ook nog niet doorgevoerd.

"Zoals president Poetin herhaaldelijk heeft benadrukt, zijn we geïnteresseerd in het zien van deze initiatieven", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tegen Loekasjenko tijdens een bezoek aan de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Nauwere samenwerking

Lavrov zei niet publiekelijk welke andere initiatieven Moskou graag zou zien. Rusland streeft al lange tijd naar nauwere samenwerking met Wit-Rusland, maar Minsk heeft zich daartegen verzet, uit angst dat het zal worden opgeslokt door zijn grotere buur.

"We hebben er natuurlijk belang bij dat de situatie kalm en stabiel is en we denken dat het begin van de grondwetshervorming die door de leiders van het land is geïnitieerd hieraan zal bijdragen", zei Lavrov.

Lavrov vertelde Loekasjenko dat Moskou geen contacten heeft met de Wit-Russische oppositie en beschuldigde het Westen, dat Minsk sancties heeft opgelegd, van inmenging in Wit-Rusland.

Meer uit Buitenland

Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

1 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

1 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

3 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

3 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

3 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

4 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

6 uur geleden